Кулеба вважає порівняння президента Чехії штурму Капітолія з українським Майданом далеким від істини

14:44, 11.01.2021
Кулеба вважає порівняння президента Чехії штурму Капітолія з українським Майданом далеким від істини

Президент Чехії Мілош Земан

Президент Чехії Мілош Земан порівняв захоплення Капітолія у Вашингтоні з українською Революцією гідності.

 

Як інформує УМ, про це пише Blesk.

 

"У цілому я не люблю насильницькі революції, тому, наприклад, мені теж не подобається Майдан і щось подібне, що, як ви знаєте, відбулося в Києві. І тепер в американців це прямо вдома", - прокоментував президент Чехії штурм Капітолія прихильниками Трампа.

 

Земан поклав відповідальність за події у Вашингтоні на президента США, який відмовився визнавати результати виборів.

 

"Дональд Трамп не визнав поразку, але, що ще гірше, він кинув тисячі людей в бій перед Капітолієм і всередині. Це побічно призвело до загибелі п'яти осіб, більшість з яких були його послідовниками. Це боягузтво політика, який йде", - продовжив чеський президент.

 

За словами Земана, в минулому було багато політиків, які спочатку вселяли надію, а потім розчаровували.

 

"Але я дійсно не можу згадати - хоча такі випадки, безумовно, були в історії, їх точно не було в американській історії - жодного американського президента, який пішов би з такою ганьбою", - додав Земан.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав таке порівняння далеким від істини. Очільник МЗС заявив, що порівнювати штурм у Капітолії з Майданом те ж саме, що порівнювати Земона з першим президентом Чехії, дисидентом Вацлавом Гавелом, написав Кулеба на своїй сторінці у твіттері.

 

"Все одно, що хтось вирішив би порівняти Мілоша Земана з Вацлавом Гавелом. Формально обидва президенти Чехії, але, насправді, нічого спільного,
– підкреслив міністр.

 

Вацлав Гавел був першим президентом Чехії. Він активно критикував комуністичний режим та закликав до створення демократичного суспільства. Політик був одним із найвідоміших дисидентів. Він заснував ініціативу на захист прав громадян "Хартія 77", також захищав права політичних в'язнів.

 

Крім того, Гавел був драматургом та есеїстом. Його твори забороняла чеська цензура.

 

У минулому президент Чехії називав Майдан "лігвом бандерівців" і заявляв, що Україні потрібен не Майдан, а вибори.

 

Нагадаємо, раніше ЗМІ Чехії написали, що президент Чехії Мілош Земан запросив на урочисте прийняття у Празькому граді представників невеликої кримськотатарської організації, лояльної Кремлю, і, за їх словами, визнав Крим частиною Росії. Посольство України в Чехії висловило рішучий протест у зв'язку з інцидентом. Речник президента Чехії Їржі Овчачек опісля заявив, що Мілош Земан продовжує вважати анексію Криму незаконною.

 

Соцмережа Twitter назавжди заблокувала аккаунт 45-го президента США Дональда Трампа @RealDonaldTrump "через ризик подальшого підбурювання до насильства", як це було у випадку зі штурмом Капітолію у Вашингтоні. 

 

Спільне засідання двох палат парламенту США підтвердило обрання Джо Байдена 46-м президентом США. Процедура відбулася після дебатів щодо кількох штатів, щодо підрахунку голосів у яких були заперечення від окремих членів Конгресу. По кожному з цих штатів ті, хто заперечував поразку Трампа, лишилися у абсолютній меншості.

 

20 січня відбудеться інавгурація нового президента США. Джо Байден назвав дії Дональда Трампа під час штурму Капітолію його прихильниками "ганьбою для країни".