Страви на Святвечір: їх значення

15:53, 06.01.2021
Страви на Святвечір: їх значення

За традицією страв повинно бути 12.

Веечері 6 січня, у переддень Різдва сім'ї сідають за стіл після того, як на небі з'явиться перша зірка. За традицією страв повинно бути 12.

 

Всі страви на святковому столі повинні бути пісними. У цей вечір стіл символізує Таємну Вечерю, на яку Ісус зібрав своїх апостолів. Стіл - символ єдності, взаєморозуміння, вміння вислухати, це місце зустрічі поколінь, місце де передаються традиції, звичаї і сімейна мудрість, місце спільної молитви і місце для зустрічі сім'ї разом.

 

Після того, як на небі з'явиться перша зірка, родина сідає за стіл. Першою і головною стравою на Святвечір є кутя. Продукти, з яких готується кутя, мають свою символіку: пшениця - довголіття, мед - символ здоров'я і благополуччя, "солодкого" життя, мак - достаток в домівці.

 

Традиційний узвар із сухофруктів також є обов'язковим елементом Святвечора. Окрім того, що його використовують як напій, у багатьох регіонах узвар додають до куті для досягнення бажаної консистенції.



Вареники на Святвечір символізують достаток і благополуччя в сім'ї на весь рік.

 

Риба ще з біблійних часів, символізувала Ісуса Христа, а також його апостолів — саме брати-рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть "ловцями людей".



Мед на святковому столі уособлює символ Божого слова і чистоти. На Святвечірній стіл мед обов'язково подають в окремому посуді.

 

Голубці — невід'ємний атрибут українського різдвяного столу. Готують голубці у вигляді згорнутого листя капусти з пісною начинкою. Сама назва цієї страви вже вказує на символічність і ототожнюється з символом голуба. Голуб для християн уособлення Божої любові, символ краси, сили і Святого Духа.



Також споконвіку передається традиція прикрашання оселі до Різдва. Зокрема, на столі встановлюють Дідух - обрядовий пучок пшениці, по-особливому прикрашений. Часник також обов'язково присутній на столі, проте його кладуть під скатертину.

 

Для християн часник символ очищення від гріхів, символ здоров'я і родючості, а присутність його на святковому столі - побажання щасливого розмноження сім'ї. Також в народі часник використовується як сильний оберіг.

 

Як повідомляла УМ, при підготовці до зустрічі з новонародженим Спасителем всі члени сім'ї повинні були підготувати як душу, так і тіло. У день перед Святвечором тримали строгий пост. Дозволялося трохи поїсти в обід тільки дітям.