КСУ може працювати без його голови - Веніславський

15:29, 06.01.2021
КСУ може працювати без його голови - Веніславський

Робота Конституційного Суду не буде заблокована в разі відсторонення його голови Олександра Тупицького.

 

Як інформує УМ, про це заявив представник президента у КСУ Федір Веніславський Радіо Свобода, коментуючи заяву суду, прийняту напередодні.

 

"Відсторонення Олександра Тупицького не є блокуванням роботи Конституційного Суду, адже указ президента Зеленського стосується тільки одного судді КС. Без пана Тупицького наразі є 14 суддів КС, і вони можуть розглядати будь-які питання і приймати будь-які рішення", - заявив він.

 

За його словами, під час відсутності голови суду його повноваження виконує перший заступник. А якщо відсутній заступник голови КСУ, повноваження головуючого перейдуть до найстаршого за віком судді.

 

Тому, каже Веніславський, Конституційний Суд працює у "звичайному режимі, ніяких підстав говорити про нібито блокування КС поки немає".
 

 

Також він зазначив, що під час вчорашнього засідання КСУ "нічого екстраординарного не сталося", а прийнята заява "не має ніякого юридичного значення", тому що "фактично в ній просто цитують норми Конституції щодо поділу влади, незалежності КС, взаємодії органів влади та т. д.".
 

 

Веніславський додав, що Тупицького відсторонили у зв'язку з кримінальною справою відносно нього. Але статусу судді його не позбавляли, повноважень його не припиняли, і його не звільняли. А відсторонити його необхідно було, щоб Тупицький не втручався в досудове розслідування і не міг йому перешкодити, зазначив представник президента.

 

Водночас, суддя Ігор Сліденко, який був присутній на засіданні, розповів у коментарі «5 каналу», що на засіданні КСУ не йшлося про відсторонення з посади його глави Олександра Тупицького — він продовжуватиме ходити на роботу, попри указ президента про його відсторонення.

 

«Це питання суду, воно політизоване, і штучно нагнітається стан істерії. Питання про відсторонення у принципі не розглядається. Взагалі такого інституту, як відсторонення судді КСУ, немає», — заявив Сліденко.

 

За його словами, указ президента законний, однак підстав для відсторонення голови КСУ немає. Він не виключає, що до Конституційного суду надійде подання народних депутатів про визнання неконституційним указу Володимира Зеленського.

 

Сліденко зазначив, що це був абсолютно закритий захід. Які саме судді були на ньому присутні — невідомо, але їх було достатньо, щоб провести збори.

 

Як повідомляла УМ, за повідомленням Офісу генпрокурора, голову Конституційного Суду підозрюють у підкупі свідка, а також у введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивих показів свідка. За інформацією ЗМІ, справа проти Тупицького стосується Зуївського енергомеханічного заводу, що на окупованій території Донбасу.

 

28 грудня Тупицький мав прийти до Офісу генерального прокурора для проведення процесуальних дій, але так і не з'явився там. Через це Офіс генпрокурора надіслав Олександру Тупицькому повідомлення про підозру поштою.

 

Президент Володимир Зеленський не може усунути главу Конституційного суду з посади, заявили в КСУ, коментуючи звернення Офісу генпрокурора до глави держави

 

"Ні Конституція, ані закон України Про Конституційний суд не оперують таким поняттям, як усунення судді КС із займаної посади", - заявили в суді.