Справа Шеремета: білоруська журналістка впізнала голос ймовірного замовника

12:00, 06.01.2021
Справа Шеремета: білоруська журналістка впізнала голос ймовірного замовника

Нещодавно з'явилися плівки, на яких комітет держбезпеки Білорусі у 2012 році обговорював убивство Павла Шеремета

Білоруська журналістка Ірина Халіп впізнала на "білоруських плівках" голос одного з ймовірних замовників вбивства Павла Шеремета. Це також підтвердив її чоловік, який брав участь у демонстраціях.

 

Одним з можливих замовників виявився ексголова Комітету державної безпеки Білорусі Вадим Зайцев, повідомляє "Новая газета".

 

За словами журналістки, вона бачилася з Зайцевим у 2011 році після того, як її заарештували за участь у протестних мітингах.

 

Журналістку Ірину Халіп затримали у 2010 році на акціях протесту в Білорусі. До серпня 2020 року вони були наймасовішими опозиційними мітингами в країні.
Голос Зайцева на плівках впізнав й чоловік журналістки Андрій Санніков, якого теж затримали під час мітингів. Його та Халіп приводили на допит до ексголови Комітету.

 

Як вони розповіли, Зайцев погрожував їхньому синові та самій журналістці. За словами Халіп, до них мали поставитися найжорсткішим чином.

 

Як повідомляла УМ, 4 січня колишній співробітник білоруських спецслужб Ігор Макар поділився записом розмов, які вказують на те, що вбивство Павла Шеремета могли готувати білоруські силовики.

 

На цих записав у 2012 році вбивство білоруса обговорював начальник Комітету держбезпеки Білорусі Вадим Зайцев. Він хотів розправитися підірвати його, в що й зробили через 4 роки.
Тоді українська поліція розповіла, що мала ці записи ще з грудня 2020 року. Тож наразі триває розслідування щодо ймовірних замовників злочину.

 

Натомість стверджують, що нові викриття ніяк не вплинуть на долю Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко – саме їх українські правоохоронні органи звинувачують у вбивстві журналіста – мовляв, це лише підтверджує, що вони "діяли на чиєсь замовлення".