Порошенко привітав українців із другою річницею підписання Томосу

12:25, 05.01.2021
Порошенко привітав українців із другою річницею підписання Томосу

Епіфаній отримав Томос про автокефалію 6 січня 2019 року.

П'ятий президент, лідер "Європейської Солідарності" Петро Порошенко привітав українців із другою річницею підписання Томосу.

 

"Вітаю усю велику православну українську родину з другою річницею підписання Томосу для Православної Церкви України!", - зазначив Петро Олексійович.

 

Як інформує УМ, про це Порошенко написав у Facebook  у вівторок.

 

 

"Великою честю і радістю для мене було разом із Предстоятелем Православної церкви України Митрополитом Епіфанієм брати участь у церемонії підписання і вручення Томосу у Стамбулі. З великим благоговінням, затамувавши подих, ми спостерігали тоді, як Його Всесвятість скріпив підписом цей історичний документ", - наголосив політик.

 

 

"Дякую усім, хто доклав зусиль і всіляко сприяв досягненню нашої великої спільної мети. Нехай Бог береже і направляє Україну, нашу Православну церкву й усіх нас. Слава Господу! І слава Україні!", - підсумував Петро Порошенко.

 

Як повідомляла УМ, Вселенський патріарх Варфоломій вважає, що у православ'ї немає розколу. Водночас він не збирається робити "ні кроку назад" щодо української теми

 

15 грудня 2020 року ПЦУ відзначила другу річницю свого створення.

 

Станом на грудень 2020 року Православну церкву України визнали 4 помісні церкви: Православна церква Еллади, Православна церква Кіпру, Олександрійський та Константинопольський патріарх.Її предстоятель митрополит Епіфаній отримав Томос про автокефалію 6 січня 2019 року.

 

Офіційне визнання ПЦУ можна порівняти із визнанням однієї держави іншою, оскільки цей процес – тривалий.