Вбивство Шеремета: Нацполіція отримала дозвіл на проведення слідства в Європі

14:00, 04.01.2021
Вбивство Шеремета: Нацполіція отримала дозвіл на проведення слідства в Європі

Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року.

Комітет держбезпеки Білорусі обговорював убивство Павла Шеремета. Зокрема, у 2012 році обговорювалася можливість підірвати журналіста, що й відбулося через 4 роки.

 

Наказ убити Павла Шеремета віддавав особисто Олександр Лукашенко, а обговорював це ексголова Комітету держбезпеки Вадим Зайцев. Про це свідчать записи його розмов, а також розслідування EUobserver.

 

Таємний пристрій записав розмову Вадима Зайцева зі співробітниками елітного контртерористичного підрозділу КДБ "Альфа". Зокрема, на записі обговорюють спосіб убивства журналіста.

 

Тогочасний голова Комітету держбезпеки стверджував, що Павло Шеремет є великою "скалкою в дупі", а тому потрібно зробити так, щоб його вбивство було публічним повідомленням.

 

"Ми підкладемо [бомбу] і так далі, і цього бісового щура розірве на бісові шматки – ноги в один бік, руки в інший бік. Якщо все буде схоже на природні причини, то люди не зрозуміють сигналу", - заявив на записах Вадим Зайцев.

 

Під час цього запису журналіст вже втік з Білорусі й жив у Москві. Там до нього приставили спостереження, а через 4 роки опісля Павла Шеремета вбили в центрі Києва – саме так показово, як заповідав Вадим Зайцев.


Розслідування може свідчити про абсолютну невинуватість Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь у цій справі. А саме цю трійку українські правоохоронні органи звинувачують у вбивстві журналіста.

 

Особливо абсурдною тепер виглядає мотиваційна частина обвинувачення, де мовиться: "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи велич арійської раси, задля дестабілізації ситуації в країні".


Адже розслідування чітко вказує, що Павла Шеремета планували вбити саме з політичних міркувань. Чи причетні білоруські спецслужби до вбивства журналіста, наразі невідомо, та збіги з показовим убивством шляхом підриву можуть бути зовсім не збігами.

 

Нацполіція України отримала дозвіл на проведення слідчих дій в одній із європейських країн. Адже правоохоронці отримали інформацію щодо можливих замовників вбивства Павла Шеремета.

 

Особу, яка передала інформацію, поліцейські запросили для проведення слідчих дій, повідомляє пресслужба Нацполіції України.

 

У грудні 2020 року слідчі отримали від Служби зовнішньої розвідки України певну інформацію, що представляє інтерес в розслідуванні підриву журналіста Павла Шеремета в 2016 році.

 

Документи та аудіозаписи датовані 2008 – 2012 роками.

 

 

На оприлюднених записах невстановлені особи обговорюють питання вбивства журналіста Павла Шеремета.

 

Нагадаємо, 10 грудня суд у справі вбивства журналіста Павла Шеремета продовжив запобіжні заходи всім трьом обвинуваченим: Андрія Антоненка залишили під вартою, Юлію Кузьменко – під цілодобовим домашнім арештом, Яну Дугарь – під заставою.

 

Журналіст "Української правди" та "Радіо Вести" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.

 

12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, ветерана АТО і музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь.

 

Слідство вважає, що Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком.

 

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Вони мають чималу підтримку прихильників. Зокрема, друг Антоненка - співак Сашко Положинський відмовився від ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, яким його нагородив президент Володимир Зеленський.