Кулеба назвав головні провали України за рік

16:16, 30.12.2020
Кулеба назвав головні провали України за рік

Серед успіхів МЗС України Кулеба вважає те, що Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО.

Глава МЗС Дмитро Кулеба головним провалом української дипломатії вважає переговори з Іраном щодо розслідування збиття літака МАУ під Тегераном.

 

Як інформує УМ, про це він розповів в інтерв'ю ТСН.

 

За його словами, Тегеран так і не виконав своїх обіцянок у даній справі. Хоча в Ірані стверджують, що закінчили розслідування трагедії і передали звіт про неї.

 

"Ми можемо перейти до фази судового розгляду, тільки якщо зрозуміємо, що всі можливості врегулювати це питання з Іраном вичерпані. І зрозуміти це повинна не тільки Україна, а й інші постраждалі країни", - сказав міністр.

 

Іншим провалом дипломатії Кулеба вважає динаміку відносин України та Угорщини. Міністр упевнений, що Кремль завадив Україні досягти поставлених цілей в переговорах з Будапештом. "В принципі, рука Москви присутня у всьому, що відбувається в Україні", - сказав він.

 

Як заявив Кулеба, Угорщина направила Україні сигнал про готовність відновити конструктивний діалог. "Я вам скажу, напевно, ексклюзив, я ще нікому про це не говорив. Ми отримали сигнал з Угорщини, що після істотного різкого спаду останнього місяця у відносинах, вони готові до відновлення конструктивного діалогу. І ми позитивно відповімо на цей сигнал", - сказав міністр.

 

Він пообіцяв, що з початком нового року Угорщина буде у фокусі, і "ми спробуємо вийти з того негативу, в якому опинилися".

 

Крім того, Кулеба зазначив, що візит угорського прем'єра Віктора Орбана в Україну не знято з порядку денного.

 

Серед успіхів МЗС України Кулеба назвав ефективність своїх співробітників у допомозі українським громадянам, які застрягли за кордоном на час пандемії.

 

Іншим досягненням він вважає те, що Україна отримала статус партнера розширених можливостей НАТО.

 

У третьому серед найважливіших досягнень, то Кулеба виділив нову якість двосторонніх відносин з низкою ключових країн.

 

"Я маю на увазі Великобританію, Туреччину, Румунію і, незважаючи на всі складнощі, але зовсім по-іншому йде діалог з Угорщиною. А також створення Люблінського трикутника з Польщею і Литвою, і та принципова позиція, яку ми зайняли в регіоні в цілому", - сказав міністр.

 

Як повідомляла УМ, раніше Кулеба повідомив, що одним з головних пріоритетів роботи МЗС у наступному році є розробка і створення якісно нової та ефективної політики країни щодо закордонних українців.