Відсторонення Тупицького: КСУ збереться на спеціальне засідання

09:08, 30.12.2020
Відсторонення Тупицького: КСУ збереться на спеціальне засідання

У Конституційному Суді відреагували на указ президента про усунення Тупицького

Конституційний Суд планує зібратися на спеціальне пленарне засідання. Його зберуть через указ президента Зеленського про відсторонення глави КСУ Олександра Тупицького від роботи суддею на 2 місяці.

 

Такою є реакція Конституційного Суду на указ президента, мовиться у повідомленні на сайті інституції.

 

Там зазначають: президент може відстороняти з посад осіб, яких призначає, але згідно з Конституцією України, рішення про звільнення судді КСУ ухвалюється виключно судом на спеціальному пленарному засіданні.

 

"Жоден інший орган чи посадова особа не можуть ухвалити таке рішення замість нього. Таким чином, з цього приводу буде призначено спеціальне пленарне засідання", - мовиться у повідомленні.

 

Зауважимо, що указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді КСУ президент Зеленський підписав ввечері 29 грудня. Глава держави наголосив, що підписав документ заради відновлення справедливості та вирішення конституційної кризи.

 

Як повідомляла УМ, за повідомленням Офісу генпрокурора, голову Конституційного Суду підозрюють у підкупі свідка, а також у введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивих показів свідка. За інформацією ЗМІ, справа проти Тупицького стосується Зуївського енергомеханічного заводу, що на окупованій території Донбасу.

 

28 грудня Тупицький мав прийти до Офісу генерального прокурора для проведення процесуальних дій, але так і не з'явився там. Через це Офіс генпрокурора надіслав Олександру Тупицькому повідомлення про підозру поштою.

 

Президент Володимир Зеленський не може усунути главу Конституційного суду з посади, заявили в КСУ, коментуючи звернення Офісу генпрокурора до глави держави

 

"Ні Конституція, ані закон України Про Конституційний суд не оперують таким поняттям, як усунення судді КС із займаної посади", - заявили в суді.