Репортери без кордонів: у світі 387 журналістів перебувають за гратами

18:11, 15.12.2020
Репортери без кордонів: у світі 387 журналістів перебувають за гратами

На тлі пандемічної кризи в світі почастішали спроби обмежити свободу слова.

Міжнародна журналістська правозахисна організація «Репортери без кордонів» (Reporters sans frontiеres) подала свій щорічний звіт про стан свободи у світі. У доповіді говориться, що на тлі коронавірусної кризи в світі спроби обмежити свободу слова почастішали. У всьому світі 387 журналістів залишаються на цей час під вартою в зв'язку з виконанням своїх професійних обов'язків.

           

У доповіді наголошується, що 61% випадків взяття журналістів під варту в зв'язку з їх роботою припадає лише на 5 країн - 117 журналістів позбавлені волі в Китаї, 34 - в Саудівській Аравії, 30 - в Єгипті, 28 - у В'єтнамі і 27 - в Сирії .

 

Генеральний секретар організації Крістаф Делуар підкреслює, що в ув’язнення потрапляють як чоловіки, так і жінки: на цей час 42 журналістки позбавлені волі, 17 з них були взяті під варту впродовж 2020 року, 4 з них - у Білорусі.

           

У дослідженні мовиться про безпрецедентне зростання репресивних заходів стосовно працівників ЗМІ в Білорусі. За даними «Репортерів без кордонів» на 1 грудня, 8 журналістів залишалися під вартою. З 9 серпня, коли в країні пройшли президентські вибори, не менше 370 журналістів побували в ув'язненні.

 

«На наступний день після виборів 23 журналістів були затримані, заарештовані, і деякі утримувалися в жахливих умовах і зазнали незаконних побиттів, принизливого оголення, були позбавлені їжі і можливості сходити в туалет, містилися в некомфортному положенні в переповнених камерах», - повідомляється в документі, підготовленому організацією.

           

У доповіді також говориться, що на тлі пандемічної кризи в світі почастішали спроби обмежити свободу слова, в тому числі з-за введення виняткових обмежувальних заходів. «За період з 1 лютого по 30 листопада 2020 року

 

"Репортери без кордонів" зафіксували 300 подібних випадків, пов'язаних з висвітленням журналістами коронавірусної кризи. Вони торкнулися 450 журналістів, що становить зростання на 35% », - пояснила французької редакції RFI прес-секретарка організації Полін Аді-Мевель.

           

Всього 14 журналістів опинилися під вартою у зв'язку з висвітленням епідеміологічної ситуації, сім з них - в Китаї. Згадується в зв'язку з висвітленням COVID-19 і журналістка порталу «Північ. Реалії» Тетяна Вольтска, яку в квітні 2020 року допитали за підозрою в поширенні неправдивої інформації після публікації інтерв'ю про умови роботи російської лікарні в умовах пандемії.

           

Згідно з аналізом «Репортерів без кордонів», на 5% в порівнянні з 2019 роком знизилася кількість журналістів, які перебувають у полоні в Сирії, Ємені та Іраку. При цьому в 2020 році було зафіксовано чотири випадки зникнення працівників ЗМІ - на Близькому Сході, в Латинській Америці і в Африці на південь від Сахари.