Катастрофа МАУ в Тегерані: Україна погрожує Ірану судом ООН

15:55, 08.12.2020
Катастрофа МАУ в Тегерані: Україна погрожує Ірану судом ООН

Літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня

Україна звернеться до Міжнародного суду ООН через збитий в Ірані літака МАУ, якщо вичерпаються всі переговорні можливості з Іраном.

 

Як інформує УМ, про це заявив заступник глави МЗС України і глава української групи парламентерів з Іраном Євген Єнін, повідомляє УНІАН.

 

"Україна готова звертатися до Міжнародного суду ООН, "якщо переговорний процес зайде в глухий кут, і ми вичерпаємо всі можливості переговорів з іранською стороною", -  говорить Єнін.

 

За його словами, низку обіцянок Ірану досі не виконано, хоча на словах іранська сторона нібито хоче об'єктивного і неупередженого розслідування.

 

"У найближчі дні ми будемо вкотре виходити на контакт з іранською стороною, наполягати на виконанні досягнутих домовленостей. Досягати домовленостей і не реалізовувати їх - абсолютно контрпродуктивно, і саме тому ми не хотіли б продовжувати цю видимість конструктивного діалогу, якщо на ділі у нас такого діалогу не виходить", - сказав дипломат.

 

"Ми сподіваємося, все ж, на наявність доброї волі іранської сторони і за допомогою всіх інструментаріїв, які ми маємо в своєму розпорядженні, як дипломатичних, так і кримінально-правових, будемо вимагати від іранської сторони виконання міжнародно-правових зобов'язань", - резюмував Єнін.

 

Нагадаємо, що Іран досі не передав Україні матеріали щодо збитого літака МАУ. Напередодні представник Офісу генпрокурора провів чергову зустріч з іранським послом з розслідування авіакатастрофи.

 

Раніше Україна звинуватила Іран в затягуванні справи про катастрофу літака МАУ. Тегеран не ділиться інформацією і не відповідає на запити про співробітництво, повідомили в Генпрокуратурі.

 

Як повідомляла УМ, літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні в Тегерані. Спочатку влада Ірану не визнавала факт збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни.

 

На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.

 

Нещодавно у Франції успішно розшифрували дані «чорних скриньок» збитого у січні над Тегераном літака МАУ. У МЗС України заявили, що розшифровка підтвердила, що лайнер упав унаслідок влучення в нього ракети, а на момент збиття він був справний.

 

З Іраном поки не домовилися про виплату компенсацій родинам загиблих та авіакомпанії.