МОК заборонив Лукашенку відвідувати Олімпіади

10:59, 08.12.2020
МОК заборонив Лукашенку відвідувати Олімпіади

У відвідуванні Олімпійських ігор буде відмовлено і синові Лукашенка Віктору, що є першим віце-президентом НОК.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) прийняв рішення відсторонити членів виконкому Національного олімпійського комітету (НОК) Білорусі на чолі з Олександром Лукашенком від Олімпійських ігор та інших заходів організації.

 

Як інформує УМ, про це повідомила прес-служба НОК.


У відвідуванні Олімпійських ігор буде відмовлено і синові Лукашенка Віктору, що є першим віце-президентом НОК.


"МОК прийшов до висновку, що нинішнє керівництво Білорусі, як вияснилось,, не захищало білоруських спортсменів в достатній мірі від політичної дискримінації всередині НОК", - заявив глава Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах.
 

За його словами, подібна практика суперечить основоположним принципам Олімпійської хартії і тому завдає серйозної шкоди олімпійському руху.
 

Додатковою санкційною мірою щодо білоруських спортивних чиновників стало рішення тимчасово заморозити всі платежі НОК Білорусі, перераховуючи виплати, необхідні для підготовки до Олімпійських ігор, безпосередньо спортсменам.
 

У той же час Бах зазначив, що будь-які обговорення з НОК щодо проведення в країні майбутніх заходів МОК повинні бути припинені. Спочатку планувалося, що Білорусь буде однією з країн-господарок чемпіонату світу з хокею з шайбою 2021 року.
 

Відомо, що в серпні понад 1,5 тисячі білоруських спортсменів підписали відкритий лист з вимогою зупинити насильство в країні і провести чесні вибори. Через відмову відкликати свій підпис під цим документом були звільнені або піддалися дискримінації чемпіонка світу з фрістайлу Олександра Романовська, бігунка Світлана Куделіч і інші відомі спортсмени та тренери. Деякі з них, наприклад, баскетболістка світового рівня Олена Левченко та багатоборець Андрій Кравченко були затримані і засуджені.
 

А 5 жовтня більше двох десятків білоруських атлетів, які входять в Вільне об'єднання спортсменів Білорусі, направили в Міжнародний олімпійський комітет лист, в якому говорилося, що НОК Білорусі порушив принципи Олімпійської хартії і що багато білоруських атлетів "піддавалися тортурам, побиттю і арештам".
 

Крім того,наприкінці листопада з ініціативи НОК Білорусі лояльні владі спортсмени підписали відкритого листа, в якому закликали до миру і злагоди в республіці і просили міжнародні спортивні організації не втручатися в підготовку білоруських атлетів до Олімпіади.
 

Раніше країни Балтії ввели санкції проти двох громадян Білорусі - кікбоксера Дмитра Шакути і глави Федерації хокею Білорусі Дмитра Баскова. ЗМІ підозрюють їх у причетності до смерті активіста Романа Бондаренка.