Рада наразі не дозволила іноземцям володіти землею

15:08, 02.12.2020
Рада наразі не дозволила іноземцям володіти землею

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року.

Верховна Рада на засіданні в середу, 2 грудня, направила на повторний розгляд комітету закон №2194, який передбачає скасування обмежень на володіння землею іноземців.

 

Як інформує УМ, таке рішення підтримали 260 нардепів.

 

Законопроект має на меті реформування системи управління в сфері земельних відносин і зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населенню і бізнесу, скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою.

 

Документ передбачає: передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) в комунальну власність сільських, селищних, міських рад; надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності; надати повноваження щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель: облдержадміністраціям (які в перспективі, після завершення реформи децентралізації, будуть трансформовані в префектури), виконавчим органам сільських, селищних, міських рад; скасувати повноваження ВРУ щодо узгодження зміни цільового призначення особливо цінних земель, вилучення земельних ділянок для розміщення та обслуговування будівель і споруд дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій;    виключити із Земельного кодексу України норми, що обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб купувати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пункті тощо.

 

Як повідомляла УМ, раніше народні депутати України, при заблокованій трибуні й крики “Ганьба!”, ухвалили в першому читанні законопроект 2178-10 щодо запровадження ринку землі.

 

Відповідно до останніх соціологічних опитувань групи «Рейтинг», 73% українців не підтримують запровадження ринку землі.  У вересні опитування про ставлення до ринку землі проводив фонд «Демократичні ініціативи». Відповідно до результатів цього опитування, 56% громадян підтримували право українців на продаж землі, а 28% були проти цього.

 

Зеленський запевнив аграріїв, що після земельної реформи купувати й продавати землі сільськогосподарського призначення зможуть тільки українські громадяни та вітчизняні компанії.

 

20 грудня 2018 року Верховна рада схвалила продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 року. Законопроект №9355-5 підтримав 231 народний депутат.

 

Зеленський розпорядився, щоб уряд підготував, а парламент ухвалив до 1 грудня законопроект про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасував мораторій на продаж землі.

 

Раніше Зеленський обіцяв, що в поточному році в країні буде проведено земельну реформу, а в 2020 - запрацює ринок землі. Водночас повідомлялося, що у Зеленського планують продовжити мораторій на продаж сільгоспземлі до липня-2020.