У бюджеті-2021 не вистачить грошей на боротьбу з COVID - НСЗУ

16:20, 30.11.2020
У бюджеті-2021 не вистачить грошей на боротьбу з COVID - НСЗУ

Рада відкладає розгляд бюджету-2021

Коштів на лікування хворих на коронавірус, зважаючи на динаміку захворюваності, не вистачить уже в другому кварталі 2021 року.

 

Як інформує УМ, у бюджеті на 2021 рік на програму медгарантій мають намір виділити 123 млрд грн, повідомляє Нацслужба здоров'я України.

 

У НСЗУ наголошують, що цих коштів не вистачить на важливі напрямки охорони здоров'я. Йдеться про витрати на лікування хворих з COVID-19, вакцинацію та доплати для первинної та екстреної допомоги.

 

"У запропонованому бюджеті на 123 млрд на лікування пацієнтів з COVID-19 на весь рік передбачено лише 14,5 млрд грн. Зважаючи на динаміку захворюваності та зростання навантаженості на систему, вже в другому кварталі нам доведеться в десять разів зменшити витрати на лікування пацієнтів з COVID -19. І відмовитися від доплат лікарям за роботу з такими пацієнтами", - пояснили в НСЗУ.

 

У відомстві наголошують, що потрібно закладати кошти і на вакцинацію від коронавірусу.

 

Крім того, в бюджеті обсягом 123 млрд недостатньо коштів для підвищення фінансування первинної ланки медичної допомоги та вакцинацію від COVID-19. Така сума також не дозволить виділити доплати за досягнення індикаторів якості для первинної та екстреної допомоги.

 

"Це як раз про зміни на краще, які повинен відчути пацієнт: сімейні лікарі краще надають допомогу, екстренка швидко везе пацієнта саме туди, де його можуть врятувати. Також НСЗУ доведеться зменшити кількість послуг із ранньої діагностики раку, які держава оплатить пацієнтам. А онкологічні захворювання - серед лідерів в причинах смертності в Україні", - резюмували в НСЗУ.

 

Також в НСЗУ повідомили, що середньому лікарі державних медустанов заробляють менш як 10 тисяч гривень, але в деяких лікарнях набагато більше, щоб зберегти персонал.
У 2020 році лікарі в Україні отримують 9 тисяч гривень на місяць, повідомляє в понеділок, 30 листопада, Національна служба здоров'я.


При цьому керівники медустанов отримують в середньому 23,5 тисячі грн, середній медперсонал - 7,5 тисячі грн, а молодший - 6,1 млн грн.

 

Нагадаємо, що Рада відкладає розгляд бюджету-2021. Проект держбюджету в другому читанні зможуть розглянути не раніше наступного тижня, повідомив Разумков.

 

Як повідомляла УМ, Міністр охорони здоров'я Максим Степанов переконаний, що нинішні зарплати медиків недостатні для того, аби втримати їх в Україні. Він наполягає, щоб у бюджет на 2021 рік заклали мінімальну зарплату для медичних працівників на рівні 22 – 25 тисяч гривень.