Трагедія у Жовкві: у Зеленського відреагували на загибель пацієнтів

15:12, 29.11.2020
Трагедія у Жовкві: у Зеленського відреагували на загибель пацієнтів

Керівництво Жовківської РДА планують звільнити після смертельного інциденту.

Всі українські лікарні мають бути готовими до позаштатних ситуацій під час пандемії коронавірусу. А Офіс президента обіцяє розібратися та зробити кадрові висновки після інциденту в лікарні міста Жовква на Львівщині, де двоє пацієнтів померли через відсутність електрики.

 

Як передає УМ, про це заявив журналістам заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко у неділю.

 

Посадовець з Банкової визнав, що через відсутність електропостачання в лікарні на Львівщині померло двоє пацієнтів, які знаходилися на апаратах ШВЛ.

 

За його словами, коли в лікарні зникла електроенергія, то генератори, які спеціально передбачені для таких випадків, не увімкнулися. Медикам довелося робити пацієнтам вентиляцію легень вручну, за допомогою дихальних мішків, намагаючись замінити дію апаратів ШВЛ. Проте оскільки стан хворих був важкий, їх не вдалося врятувати. Електропостачання було відсутнє близько однієї години.

 

«Ця ситуація коштувала двох людських життів. Це неприпустимо й таке не має повторитися. Всі лікарні під час пандемії мають бути готовими до таких позаштатних ситуацій. Будемо розбиратися та робити кадрові висновки, зокрема й на рівні райдержадміністрації», - наголосив Тимошенко у коментарі УП.

 

У свою чергу голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що обидва пацієнти, що померли внаслідок інциденту, були хворі на Covid-19 й мали двобічну пневмонію.

 

За його словами, електрики у медзакладі не було з 17:50 до 19:10 "внаслідок несправності".

 

Пан Козицький зауважив, що в лікарні наявні два електричних генератори, які можна застосовувати при аварійних відключеннях світла. Один електрогенератор під’єднаний до електромережі в пологовому відділенні. А другий електрогенератор на момент приїзду слідчо-оперативної групи та зі слів самих працівників медичного закладу "знаходився в гаражному приміщенні на території лікарні" і не був підключений до електромережі.

 

Керівництво медичного закладу у розмові з правоохоронцями заявило, що генератор не було задіяно до реанімаційного відділення, оскільки в ньому начебто не було потреби.

 

В самому Жовківському РЕМ, коли зникло світло, медзаклад нібито запевнили, що електрики не буде впродовж 20 хвилин.

 

"Ініціюю подання про звільнення голови Жовківської РДА, а перед Жовківською районною радою ініціюю звільнення головного лікаря медичного закладу. Також департаментом охорони здоров’я ЛОДА розпочато службову перевірку щодо дій медичних працівників Жовківської ЦРЛ", - заявив голова Львівської облдержадміністрації.

 

Як повідомляла «УМ», поліція відкрила кримінальне провадження за фактом смерті двох пацієнтів у Жовківській лікарні.