Президент Ірану Рухані звинувачує Ізраїль у вбивстві вченого-ядерника Фарізаде

12:55, 28.11.2020
Президент Ірану Рухані звинувачує Ізраїль у вбивстві вченого-ядерника Фарізаде

На околицях Тегерану вбили науковця Мошена Фарізаде, якого називають «батьком іранської бомби».

Президент Ірану Хасан Рухані офіційно звинуватив Ізраїль у вбивстві керівника секретної програми з розробки ядерної зброї, науковця Мошена Фарізаде, яке сталося у Тегерані 27 листопада.

 

Як передає Україна молода, по це повідомляє Reuters  в суботу.

 

Пан Рухані заявив, що Іран відповість на вбивство Фарізаде, смерть якого він назвав «мучинецькою».  На його думку, фізик став жертвою «сіоністського режиму», і додав, що це вбивство не сповільнить досягнень Ірану.

 

Агентство зазначає, що в Ізраїлі відмовляються коментувати закиди Ірану.

 

Взаємини між країнами перебувають у напрузі з 1990-х, відколи Іран почав розробку балістичних ракет, здатних досягти території Ізраїлю.

 

Зазначимо, що 27 листопада в Ірані на околицях Тегерану вбили науковця Мошена Фарізаде, якого називають «батьком іранської бомби». Фарізаде помер у лікарні від серйозних поранень — спершу його автомобіль підірвали на вибухівці, після чого розстріляли.

 

Фарізаде був офіцером «Корпусу вартових ісламської революції», а також викладав фізику в університеті Імама Гусейна в Тегерані. Раніше Рада безпеки ООН наклала на вченого санкції — зокрема арештували його рахунки. Міжнародне агентство з атомної енергії безрезультатно намагалось поговорити з ним щодо ядерних розробок Ірану.

 

Новини про загибель Фарізаде з’явилися невдовзі після свіжих заяв про збільшення виробництва збагаченого урану — головного компонента як для атомної енергетики, так і для зброї. Іран при цьому заявляє, що його ядерна програма має виключно мирні цілі.

 

Протягом 2010—2012 років в Ірані вбили чотирьох науковців-ядерників — керівництво країни звинуватило в цьому Ізраїль. Цього разу також звинуватили Ізраїль — за словами міністра закордонних справ, існують «серйозні ознаки ізраїльської участі» у вбивстві науковця.