МЗС України відреагувало на вручення послу України в Білорусі Кизиму ноти протесту

15:23, 26.11.2020
МЗС України відреагувало на вручення послу України в Білорусі Кизиму ноти протесту

Міністерство закордонних справ України вважає вручення ноти протесту послу України в Білорусі надмірно емоційною і в цілому безпідставною реакцією.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба МЗС.

 

"Хочемо нагадати, що для України як європейської демократичної держави свобода слова і свобода зібрань має фундаментальне значення. Жодних підстав для обмеження права на мирний протест в цій ситуації не існує. Правоохоронні органи України вживають належних заходів, щоб на постійній основі, а особливо під час акцій протестів, гарантувати безпеку як учасників акцій, так і посольства Білорусі та його працівників. Наша країна чітко дотримується положень Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року і гарантує безпеку іноземних дипломатичних місій на своїй території", - йдеться в заяві.

 

В МЗС очікують, що білоруська сторона також з належною відповідальністю ставитиметься до своїх міжнародних зобов’язань і не допускатиме порушень дипломатичного імунітету на кшталт безпідставних доглядів дипломатичного автомобіля посла України в Білорусі при перетині українсько-білоруського кордону.

 

"Пригадуємо також, що в період Революції Гідності в Україні білоруська сторона не реагувала на провокації громадян, які під стінами посольства України в Мінську демонстрували свою вкрай недружню позицію до України і обраного українським народом європейського курсу", - додали в міністерстві.

 

Як повідомляла УМ, МЗС Білорусі викликало українського посла Ігора Кизима для вручення ноти, в якій білоруська сторона висловлює "рішучий протест у зв'язку з тривалою серією антибілоруських акцій щодо Посольства Республіки Білорусь в Україні".У Білорусі вважають, що Україна бездіє через "протиправну діяльність радикальних елементів біля будівлі дипломатичної місії в Києві".