Конституційна криза: у Раді розповіли про перші успіхи

10:45, 26.11.2020
Конституційна криза: у Раді розповіли про перші успіхи

Парламентська робоча група провела кілька засідань і узгодила низку важливих питань.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков розповів про перші успіхи з вирішенням конституційної кризи в Україні. Зокрема, парламентська робоча група провела кілька засідань і узгодила низку важливих питань.

 

Як наголосив спікер парламенту, ситуація фактичної зупинки антикорупційної реформи, яка склалася внаслідок відомого всім рішення Конституційного Суду, досі залишається невирішеною.

 

Як інформує УМ, про це Разумков написав у фейсбуці.

 

Щоправда, робоча група з врегулювання цього питання, утворена парламентом, провела вже 5 засідань та узгодила низку ключових позицій. І найголовніше з них – це повернення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації.

 

"Впевнений, парламент пройде це випробування гідно, у прийнятні строки та у повній відповідності до закону та верховенства права", - зауважив він.

 

Разумков додав, що у Раді також чекають від Кабінету Міністрів підготовлений проєкт бюджету на 2021 рік, оскільки часу для його прийняття залишилося не так багато.

 

Як повідомляла УМ, під час закритого засідання 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував статтю Кримінального кодексу про декларування. Суд визнав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є неконституційною.

 

Такий позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє".
 

У Європарламенті не підтримали таке рішення президента. Однак Зеленський наголосив, що це найбільш ліберальний шлях вирішення ситуації.

 

Народні депутати провалили голосування за суддів Конституційного Суду.

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України

 

  •