Посла України в Будапешті викликали «на килим» до МЗС через заборону в'їзду угорському політику

13:33, 25.11.2020
Посла України в Будапешті викликали «на килим» до МЗС через заборону в'їзду угорському політику

Іштвана Грежу не пропустили в Україну

Посла України в Будапешті Любов Непоп викликали до МЗС Угорщини. Все через заборону в'їзду в Україну угорському високопосадовцю Іштвану Грежі. Зранку 24 листопада Грежа прибув у пункт пропуску "Лужанка" на Закарпатті. Тоді українські прикордонники проінформували його щодо заборони в'їзду й не дозволили перетнути кордон. 


Очільник міністерства закордонних справ Петер Сійярто розповів послу про обурення через інцидент, повідомляє Hungary Today.

 

«Це було як грім серед ясного неба», - заявив міністр закордонних справ Петер Сіярто.

 

Однак міністр сподівається на відновлення хороших стосунків. Сійярто наголосив, що Угорщина до цього готова.

 

"Ми передали свій протест і сподіваємося, що одного дня Україна справді повернеться до пошуку спільних історій успіху та співпраці на основі взаємної поваги", - стверджує міністр.

 

У зв'язку з цим Сіярто викликав до МЗС Посла України в Будапешті Любов Непоп.

 

Він додав, що на переговорах з його українським колегою Дмитром Кулебою два з половиною тижні тому вони домовилися залишити позаду напруженість, яка виникла під час місцевих виборів в Україні, і зосередитися «на позитивних питаннях, які можуть стати основою для спільної історії успіху».

 

Крім цього, угорський дипломат переконує, що заборона в'їзду Грежі суперечить розвиткові дружби країн.


Як повідомляла УМ, раніше Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Річ у тім, що Виборчий кодекс України забороняє іноземцям агітувати на виборах.

 

В Угорщині таким вчинком обурились. В МЗС країни навіть заявили, що Україна може забути про підтримку Угорщини на шляху до євроатлантичної інтеграції.