Степанов наполягає на зарплаті медикам від 22 тисяч гривень

10:15, 25.11.2020
Степанов наполягає на зарплаті медикам від 22 тисяч гривень

За підрахунками, в Україні працюють понад 200 тисяч медиків.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов переконаний, що нинішні зарплати медиків недостатні для того, аби втримати їх в Україні. Він наполягає, щоб у бюджет на 2021 рік заклали мінімальну зарплату для медичних працівників на рівні 22 – 25 тисяч гривень.

 

"Все, що гарне є в українській медицині – це працівники, тому потрібно зробити все, щоб вони припинили виїздити за кордон працювати", - заявив Максим Степанов в ефірі 5 каналу.

 

Він підкреслив, що Польща, Чехія, Німеччина й інші держави знижують бар'єри, щоб залучати медпрацівників. Одним з головних чинників, чому туди їдуть медики, є зарплата.

 

"Не може країна платити зарплату, як ми протягом 29 років. Середня оплата виходить 8 тисяч гривень. Саме тому ми наголошуємо на ухваленні адекватного бюджету на 2021 рік, щоб заробітна плата лікаря починалася від 22 – 25 тисяч гривень", - заявив глава МОЗ.

 

Чиновник переконаний, що це один з головних чинників, які допоможуть зупинити від'їзд українських медиків за кордон.

 

За підрахунками, в Україні працюють понад 200 тисяч медиків. Якщо навіть кожному з них дати мінімальні 22 тисячі гривень, за рік це вийде близько 53 мільярдів.

 

На 2021 рік Кабмін пропонує в проєкті держбюджету 1 трильйон 350 мільярдів, тож лише частка зарплат медиків складе 4%. Це не кажучи вже про інші видатки на медицину – обладнання, ремонт лікарень, лікарські засоби тощо.

 

У 2020 році багато грошей з коронавірусного фонду витратили на будівництво доріг. Хтось скаже, що їх можна було б віддати медикам. Це справді так, але не слід забувати, чого ці гроші коштували держбюджету – за прогнозами дефіцит до кінця року становитиме понад 300 мільярдів гривень.

 

На 2021 рік дефіцит вже наперед закладають на суму понад 270 мільярдів гривень. Тож більш актуальне питання – де взяти гроші, щоб покрити бодай заплановані видатки.