У США назвали рішення Трампа щодо виходу з Договору про відкрите небо безрозсудним

10:21, 23.11.2020
У США назвали рішення Трампа щодо виходу з Договору про відкрите небо безрозсудним

США 22 листопада 2020 року офіційно вийшли з договору.

Член сенатського комітету з міжнародних відносин Боб Менендес розкритикував рішення Трампа про вихід з Договору про відкрите небо. Політик закликав новообраного президента Байдена приєднатися до угоди.


Договір давав США і союзникам держави важливу інформацію про військові сили Росії, заявив Менендес, повідомляє Інтерфакс-Україна.

 

"Рішення адміністрації про вихід з Договору про відкрите небо є безрозсудним і залишає США і наших союзників менш захищеними від Росії", -  заявив Менендес.

 

За його словами, вихід США з договору не перешкодить Росії спостерігати за американськими активами в Європі, але при цьому не дозволить США побачити дані, зібрані Росією.

 

Менендес переконаний, що рішення Дональда Трампа є порушенням внутрішнього законодавства.

 

"Конгрес підтримав Договорів про відкрите небо і доручив адміністрації обґрунтувати вихід з нього за 4 місяці до офіційного повідомлення про вихід. Трамп нахабно проігнорував закон і в односторонньому порядку здійснив політично заряджений вихід, навіть програвши президентські вибори", – додав політик.

 

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас заявив, що Німеччина шкодує через вихід США з Договору про відкрите небо, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми глибоко шкодуємо, що США вирішили піти на цей крок і зараз його реалізують. Наша власна позиція щодо договору залишається незмінною: ми вважаємо, що це є важливим контролем над озброєннями і підвищенням безпеки від Владивостока до Ванкувера", - наголосив Маас.

 

Він також додав, що німецький уряд продовжить активно працювати в межах договору.

 

Догорів про вільне небо дозволяє здійснювати вільні польоти неозброєних розвідувальних літальних апаратів у повітряному просторі країн-підписантів. Угоду підписали 23 держави ще 24 березня 1992 року.

 

Як повідомляла УМ, США 22 листопада 2020 року офіційно вийшли з договору. Держава наголосила, що сталося це тому, що Росія систематично порушує свої зобов'язання.