США вийшли з Договору про відкрите небо через порушення Росії

17:51, 22.11.2020
США вийшли з Договору про відкрите небо через порушення Росії

Договір 1992 року дозволяє 34 державам-членам здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного.

Рада національної безпеки Сполучених Штатів підтвердила вихід країни з Договору про відкрите небо через численні порушення угоди Російською Федерацією.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в офіційному повідомленні ради в неділю.

 

"Сьогодні виповнюється шість місяців з того моменту, як США повідомили про вихід з Договору про відкрите небо. Тепер ми більше не є учасником угоди, яку протягом років грубо порушувала Росія", - йдеться в повідомленні.

 

За словами глави Радбезу США Роберта О'Брайена, "президент США завжди ставив Америку на перше місце, повідомляючи про вихід із застарілих договорів і угод, які служили інтересам супротивників ціною нашої національної безпеки".

 

Держсекретар США Майк Помпео заявив з цього приводу: «Сьогодні, відповідно до попереднього оголошення, вихід Сполучених Штатів із Договору про відкрите небо набув чинності».

 

Він також додав, що завдяки цьому виходу з Договору США стають ще більш безпечними, у той час як Росія як і раніше не виконує свої зобов'язання.

 

Зауважимо, що ще 21 травня президент США Дональд Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з Договору про відкрите небо, але залишав можливість повернутися до його виконання, якщо і Росія буде повністю його виконувати.

 

Договір 1992 року дозволяє 34 державам-членам здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного. Рішення Трампа може вплинути на здатність американських військових вести повітряне спостереження за Росією та іншими країнами-членами.

 

Як відомо, в серпні 2019 року США офіційно вийшли з Договору про ядерні сили середньої дальності з Росією, поклавши край епохальному пакту про контроль над озброєннями, що обмежив розробку ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 кілометрів.

 

Як повідомляла «УМ», США закликають Україну посилити боротьбу з корупцією.