В суді пояснили скасування заочного арешту Януковича

12:01, 20.11.2020
В суді пояснили скасування заочного арешту Януковича

Київський апеляційний суд 16 листопада скасував рішення про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича. У суді пояснили, що прокурор не довів факт оголошення Януковича у міжнародний розшук.

 

Печерський суд, ухвалюючи рішення про заочний арешт, вчинив низку порушень, повідомила пресслужба Апеляційного суду у фейсбуці.

 

Також сторона захисту надала інформацію, що щодо колишнього президента не розміщувалося повідомлення Інтерполу з "червоним кутом". Не розміщувався і внутрішній запит щодо оголошення міжнародного розшуку Януковича по лінії Інтерполу.

 

"Спеціальне досудове розслідування (in absentia) здійснюється на підставі ухвали слідчого судді стосовно підозрюваного який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук", - зазначили у суді.

 

 

В оригіналі заяви сказано, що арешт Януковичу продовжили в межах строку досудового розслідування – тобто до 10 липня 2021 року. Проте у копії ухвали, яку продемонстрував захист, строку її дії немає.

 

Важливо, що колегія суддів наголосила, що підозра Януковичу у вчиненні кримінальних правопорушень – цілком обґрунтована. Також є ризики, що експрезидент може переховуватись від органів. Суд призначив новий розгляд справи в суді першої інстанції.

 

Як повідомляла УМ, київський апеляційний суд скасував рішення Печерського райсуду столиці про заочний арешт експрезидента-втікача Віктора Януковича у справі про розгін Майдану 18-20 лютого 2014 року.

 

Проти експрезидента України фактично порушено 2 кримінальні справи. Перша – щодо державної зради – стосувалася заклику Януковича до Володимира Путіна ввести війська в Україну. За це він отримав вирок у вигляді 13 років позбавлення волі.


Друга – стосується узурпації влади. Зокрема, мовиться про побиття й убивства протестувальників під час Революції Гідності. Розгляд цієї справи триває.