Макарова може замінити Єльченка на посаді посла України в США

09:42, 20.11.2020
Макарова може замінити Єльченка на посаді посла України в США

Володимира Єльченка, ймовірно, замінить ексміністерка фінансів Оксана Маркарова.

В Офісі Президента прийняли рішення змінити посла України в США. ЗМІ пишуть, що Володимира Єльченка, який пробув на посаді менше року, замінять колишньою міністеркою фінансів Оксаною Маркаровою.

 

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вніс на розгляд президента кандидатуру колишньої міністерки фінансів Оксани Маркарової на посаду посла в США.

 

Як написав Кулеба в Facebook, процедура її оформлення запущена, але традиційно займає певний час.

 

"У разі призначення Україна вперше матиме у Вашингтоні посла, яку добре знають і в адміністрації США, зокрема в Держдепі та Міністерстві фінансів, так і у МВФ", – зазначив він.

 

 

Водночас глава МЗС назвав маячнею, що Маркарову відправляють лише "вибивати гроші з МВФ".

 

"Колишня і успішна міністерка фінансів за визначенням не може бути поганим дипломатом. Там просто посада не дозволяє не бути дипломатом", – додав Кулеба.

 

Він наголосив, що Маркарова буде перша в історії пані посол України в США.

 

"Ідею вніс Андрій Єрмак. Необхідно вирішувати питання з МВФ. Грошей немає. А Маркарова там на хороших позиціях", - розповіли виданню ZN.UA в ОП.

 

Джерело в українському МЗС повідомило про скептичне ставлення відомства до такого рішення. "До Вашингтона після перемоги Байдена повертається "класика", а Маркарова не класичний дипломат", – зазначили у міністерстві.

 

Та додали, що МВФ – дуже важливий фактор, але американський напрямок набагато ширший, системний та вимагає більшої дипломатичної практики і світогляду.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський призначив Володимира Єльченка Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки. Про це йдеться в Указі № 911/2019 від 18 грудня.

 

“Призначити Єльченка Володимира Юрійовича Надзвичайним і Повноважним Послом України в Сполучених Штатах Америки”, — йдеться в тексті документу. Крім того, Президент підписав указ про звільнення Єльченка з посад Постійного представника України при Організації Об’єднаних Націй та Надзвичайного і Повноважного Посла України в Ямайці.

 

Як відомо, Валерій Чалий був Надзвичайним і Повноважним Послом України у США в 2015-2019 роках (до 15 липня), а до того (2014-2015) працював заступником глави адміністрації президента України – зовнішньополітичним радником президента Петра Порошенка.

 

До моменту призначення нового посла України в США обов‘язки очільника дипустанови виконує один зі старших дипломатів посольства. Оксана Маркарова з червня 2018 року була виконувачкою обов’язків глави Міністерство фінансів. А з 22 листопада того ж року Рада призначила її міністеркою.

 

 

Пішла у відставку разом з урядом Гончарука на початку березня 2020 року. На посту глави Мінфіну Маркарову спочатку змінив Ігор Уманський, а потім – Сергій Марченко.