Конституційна криза: Зеленський обговорив з послами G7 шляхи виходу

16:35, 19.11.2020
Конституційна криза: Зеленський обговорив з послами G7 шляхи виходу

Зустріч відбулась у відеоформаті.

Президент Володимир Зеленський обговорив конституційну кризу в Україні з послами країн "Великої сімки", а також Європейського союзу. Зустріч відбулась у відеоформаті, адже глава держави наразі перебуває у лікарні з коронавірусом.

 

До розмови також долучилися керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник, інформує пресслужба Офісу Президента.

 

"Я категорично не сприйняв нещодавнє рішення Конституційного Суду щодо скасування частини положень антикорупційного законодавства. Воно фактично "обнулило" всю систему боротьби з корупцією", - заявив Зеленський.

 

Головними завданнями, наголосив президент, наразі є відновлення системи електронного декларування та забезпечення роботи антикорупційних органів.

 

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо на зустрічі з Зеленським запропонував створити експертну комісію щодо ситуації, повідомив глава України.

 

Перші кроки, які пропонує зробити Зеленський: відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій до НАЗК, вирішення питання Конституційного Суду. 

 

"Переконаний, що є нагальна потреба відновити довіру громадян України до судової системи. Саме зараз – найкращий час для реалізації судової реформи", - сказав Зеленський.

 

Для цього завдання в Україні поновили роботу Комісії з питань правової реформи при Офісі Президента. Поки що відбуваються консультації з міжнародними партнерами.


Представники "Великої сімки" зазначили, що підтримують проведення судової реформи. Також дипломати погодились, що на рішення КСУ необхідна була швидка реакція. Наразі є необхідність у чесному відборі суддів.

 

Ще однією темою зустрічі стала загроза роботі Національного антикорупційного бюро – знову таки через рішення КСУ. На думку президента, рішення суду щодо неконституційності окремих норм закону про НАБУ не впливає на незалежність органу.

 

"Рішення Конституційного Суду не скасовує факт утворення та функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ та не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня директор НАБУ залишатиметься на посаді", - заявив президент.

 

Голова НАБУ Артем Ситник погодився, що НАБУ виконувати свої функції незалежно та ефективно. У Бюро будуть опрацьовувати потенційні колізії, які можуть виникнути через рішення КСУ.



Як повідомляла УМ, під час закритого засідання 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував статтю Кримінального кодексу про декларування. Суд визнав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є неконституційною.

 

Такий позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє".
 

У Європарламенті не підтримали таке рішення президента. Однак Зеленський наголосив, що це найбільш ліберальний шлях вирішення ситуації.

 

Народні депутати провалили голосування за суддів Конституційного Суду.

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України