У музеї Революції Гідності та вдома у його директора відбуваються обшуки

12:43, 19.11.2020
У музеї Революції Гідності та вдома у його директора відбуваються обшуки

"Близько 9:30 у центральний офіс Національного музею Революції Гідності пришли слідчі СБУ

Правоохоронці здійснюють обшуки в приміщеннях Національного музею Революції гідності.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє прес-служба музею в соцмережі Facebook.

 

"У нас обшук! У ці хвилини саме відкрили і проводимо міжнародний науковий форум, готуємо заходи до річниці Революції гідності, тому... деталі згодом", - зазначено в повідомленні в четвер.

 

«Думав відкривати міжнародний науковий форум «Революція Гідності: на шляху до історії». Але о 7 ранку увірвалися до хати з обшуком слідчі поліції та СБУ. Так само зранку ці ж хлопці заблокували роботу двох приміщень Національний музей Революції гідності • Maidan Museum», - повідомив він пізніше.



 

Генеральний директор музею Ігор Пошивайло уточнив, що обшуки відбувалися також у нього вдома.

 

"О 7 ранку увірвалися до хати з обшуком слідчі поліції та СБУ. ...Обрили всю квартиру, вилучили мій вінчестер персональній. І все, більше нічого. У музеї поки невідомо. Вони мають вилучати усю документацію, носії інформації. Це начебто теж є не зовсім законно", - додав він, - "Так само зранку ці ж хлопці заблокували роботу двох приміщень Національного музею Революції гідності. Вилучено носії інформації (неправомірно) і документацію щодо фінансово-господарської діяльності", - написав Пошивайло.

 

Про обшук повідомив також народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв.

 

"Вимагаю від Служба безпеки України негайно надати публічні пояснення своїх дій", - написав він у соцмережі Facebook.

 

За даними джерел Суспільного у правоохоронних органах, слідчі дії проводяться в рамках провадження від 01.07. 2020 р., відкритого за фактом зловживання службовим становищем керівництвом музею. За даними Суспільного, правоохоронці розслідують схему розкрадання понад 100 мільйонів гривень, виділених на облаштування та благоустрій меморіалу Небесної сотні.

 

"Близько 9:30 у центральний офіс Національного музею Революції Гідності пришли слідчі СБУ з управління зі злочинів з господарської та службової діяльності. Показали ухвалу суду про обшук. Ухвала Голосіїйського районного суду від 2 листопада 2020 року. І зараз вони працюють у кабінеті бухгалтерії, вилучають документи. Технічні документи пов'язані із будівництвом Національного меморіалу Героїв Небесної Сотні на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві", - розповіла співробітниця музею Ольга Сало.

 

За словами кореспондентки Суспільного Роксолани Бичай, правоохоронці зачинилися в одній із кімнат музею.

 

"Шукають відповідно до ухвали Голосіївського райсуду матеріали виявлення та відеофіксації відомостей про вчинення кримінального правопорушення, які начебто стосуються коштів на спорудження меморіалу Героїв Небесної Сотні. Мова йде про авансовий платіж, який сплачено генеральному підряднику, якого було обрано на підставі відкритих закупівель, на підставі тендера. По суті по тих закупівлях всі матеріали є на місці, вся документація, яку потребували слідчі перебуває і у нашому музеї, і у підрядника", - сказав директор музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

 

Поліція обшукує музей Революції Гідності

 

Як повідомляла УМ, день Гдності та Свободи в Україні відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004 та Революція гідності 2013 року.