У Варшаві далі протестують проти заборони абортів

10:25, 19.11.2020
У Варшаві далі протестують проти заборони абортів

У столиці Польщі Варшаві увечері 18 листопада зібралася кількатисячна акція протесту проти посилення заборони абортів в країні до майже повної. Під час заходу поліція застосувала проти мітингувальників сльозогінний газ і силу. Крім того, кількох людей правоохоронці затримали.

 

Поліція за дві години до початку, почала перекривати підходи до парламенту бар'єрами, кордонами силовиків і поліцейськими авто, повідомляє місцеве видання RMF24.

 

Спершу акцію планували перед будівлею Сейму, але через те, що силовики заблокували прилеглу вулицю, протестувальники рушили на площу Варшавського повстання. Під час руху колони періодично ставались дрібні сутички з поліцією. Деякі протестувальники палили свічки та фаєри.

 

 

Поліція у гучномовці попереджала мітингувальників, що епідемія коронавірусу не закінчилася, тому потрібно тримати дистанцію та носити маски. Люди кричали у відповідь, що це їх не зупинить від протесту.

Зрештою на площі Варшавського повстання, коли протестувальники виявилися заблокованими кордоном поліції з усіх боків, хтось спробував прорвати лінію.

Поліція застосувала сльозогінний газ. Дісталося і депутатці Сейму від "Лівих Разом" Магдалені Бєлят, яка теж була на акції.

 

Мер Варшави Тшасковський засудив такі дії правоохоронців. Як наголосив варшавський міський голова, такі кроки мають бути виправданими, а застосування спецзасобів слід здійснювати лише в крайніх випадках.

 

"Вважаю, що використання сили проти демонстрації за участю жінок і молоді не мало підстав. Поліцейський було набагато більше, ніж протестувальників", – зауважив Тшасковський.

 

Він додав, що представники міста були присутніми на місці та спостерігали за ситуацією. Тому закликав чекати на звіт моніторингу.

 

 

Правоохоронці наголошують, що так реагували на порушення закону.

 

"Поліцію атакувала група агресивних людей, тому вони застосували засоби прямого примусу, включно з газом та фізичною силою", – пояснив речник поліції Варшави Сильвестр Марчак.

 

Протестувальники заявляють, що такі дії поліції є перебільшеними. Як доказ вони публікують відповідні ролики.

 

 

До прикладу, в одному з них можна побачити, як поліцейський кордон використовує газ проти людей, що стоять на місці. Також був запис, як цивільний чоловік б'є протестувальників металевим кийком. У підсумку активісти з'ясували, що це був поліцейський, одягнений у цивільне.

 

 

Як повідомляла УМ, 22 жовтня Конституційний суд Польщі оголосив рішення про те, що аборт через дефекти плоду суперечить Конституції. Таким чином було встановлено правову основу, яка рівносильна майже повній забороні на переривання вагітності в країні.

 

Після цього у Варшаві та всій країні почалися акції протесту.

 

Президент Анджей Дуда заявив, що внесе пропозиції до Сейму, які передбачають, що аборти будуть дозволеними в разі так званих летальних дефектів плоду, але не у випадку діагностики синдрому Дауна.