У Києві пропонують альтернативу локдауну і карантину вихідного дня

14:34, 18.11.2020
У Києві пропонують альтернативу локдауну і карантину вихідного дня

У Києві треба відновити контроль за хворими на коронавірус і контактними особами за допомогою додатку "Дій вдома"
 

Як інформує УМ, про це в ефірі телеканалу Obozrevatel TV розповів радник київського міського голови, секретар штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Володимир Бондаренко.

 

«Ми можемо або влаштовувати локдауни або, врешті-решт, взяти під контроль хворих з легкою формою, контактних осіб, які перебувають на самоізоляції, через програму „Дій вдома“, і в такий спосіб розірвати цей ланцюжок передачі хвороби», — заявив він.

 

На думку чиновника, карантин вихідного дня є «частковим виходом із ситуації», але не вирішує проблему.

 

Водночас Бондаренко нагадав, що на початку пандемії навесні поточного року саме контроль за хворими й контактними дозволив не допустити спалаху COVID-19 у столиці.

 

«Ця історія спрацювала на початку пандемії. Тоді до міста з різних країн повернулося близько 100 тисяч осіб», — сказав він.

 

«Ми ніколи не зможемо закрити Київ на повний локдаун. І тому, якщо ми дійсно хочемо зменшити кількість заражень, нам необхідні ті дії, які реально зможуть призвести до цього», — наголосив він.

 

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 17 листопада не скасувала карантин вихідного дня. Раніше уряд ухвалив рішення про те, що електронний паспорт у додатку «Дія» прирівнюється до паперового.

 

правоохоронці закрили за порушення карантину вихідного дня 2,4 тисячі закладів торгівлі, ресторанів і кафе та спортклубів протягом суботи – неділі, 14-15 листопада.

 

Раніше президент Зеленський закликав місцеву владу і бізнес взаємодіяти, щоб «карантин вихідного дня» виявився ефективним. 
 
 

11 листопада Кабінет Міністрів ухвалив рішення про запровадження на території України обмежень помаранчевого рівня. Низка міст відмовляється виконувати рішення уряду.  

 

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про скасування карантину вихідного дня під час засідання погоджувальної ради у понеділок, 16 листопада.

 

Прем’єр Денис Шмигаль виправдовує причини запровадження урядом карантину вихідного дня і попереджає, що в разі його недотримання добова кількість хворих в Україні може перетнути позначку у 20 тисяч вже через три тижні.

 

Головний санлікар Віктор Ляшко вважає, що ефективність карантину вихідного дня залежатиме від дотримання санітарних норм