Франсіско Сагасті став третім президентом Перу за тиждень

14:44, 17.11.2020
Франсіско Сагасті став третім президентом Перу за тиждень

Правоцентрист Франсіско Сагасті став вже третім очільником Перу менш ніж за тиждень.

Конгрес Перу обрав 76-річного Франсіско Сагасті тимчасовим президентом: він  виконуватиме обов'язки глави держави до наступних президентських виборів, які пройдуть навесні 2021 року.

 

Вражає, що пан Сагасті став вже третім очільником країни менш ніж за тиждень.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють ЗМІ країн Латинської Америки у вівторок.

 

Політична криза розпочалася в Перу після того, як 9 листопада місцевий конгрес оголосив імпічмент президентові Мартіну Віскаррі.

 

Його звинуватили в отриманні корупційних «відкатів» на 640 тисяч доларів від будівельних підрядників у часи, коли він займав посаду губернатора провінції Мокегуа у 2011-2014 роках.

 

Після імпічменту повноваження тимчасового президента, згідно з конституцією, прийняв спікер парламенту Мануель Меріно.

 

Проте чисельні прихильники Віскарри, які виступають проти його відсторонення від влади і вважають звинувачення на його адресу безпідставними, вийшли на протести.

 

Експрезидент, який прийшов до влади у 2018 році під гаслом боротьби з корупцією, давно перебував у напружених відносинах із парламентом, але при цьому зберігає чималу популярність серед населення - особливо, серед прошарку освічених громадян з високими доходами.

 

Акції протесту проти імпічменту проходили переважно мирно, але таки завершилися сутичками з поліцією. Хто першим почав застосовувати силу, невідомо.

 

Протестувальники жбурляли в правоохоронців бруківку та петарди, ті відповідали сльозогінним газом і пластиковими кулями.

 

Не обійшлося без жертв: дев'ятеро учасників протестів потрапили до лікарень, а щонайменше двоє студентів - 22-ріний Жак Пінтадо і 24-річний Інті Сотело - померли.

 

Окрім того, близько сотні людей постраждали від травм та вдихання сльозогінного газу.

 

Вже у неділю, 15 листопада, після підтвердження новин про жертви серед протестувальників, 12 із 18-ти міністрів та більшість депутатів виступили за негайну відставку тимчасового президента Мануеля Меріно.

 

Вже незабаром він виступив із телезверненням, де заявив про те, що йде з посади, і закликав народ до миру та спокою. А у понеділок конгрес Перу проголосував за нового тимчасового президента - правоцентристського політика Франсіско Сагасті.

 

«Сьогодні не час для святкування, тому що ми бачили загибель двох молодих людей. Ми не можемо оживити їх, але ми можемо домогтися від Конгресу та виконавчої влади вжити заходів, щоб такого більше не повторилося», — сказав Сагасті, коли вийшов до людей.

 

Він є представником єдиної партії, яка минулого тижня голосувала проти імпічменту Мартіна Віскарри.

 

Крім політичної кризи, Перу переживає один із найбільших спалахів коронавірусу у світі. Зараз у країні виявили понад 937 тисячі інфікованих, з них понад 35 тисячі померли від ускладнень. Це робить Перу третьою країною за рівнем смертності від COVID-19 на 100 тисяч населення.

 

Як повідомляла "УМ", минулої неділі силовики Білорусі застосовували світлошумові гранати і сльозогінний газ для розгону масових скупчень та не шкодували кийків для людей, які протестували через вбивство міліцією 31-річного активіста Романа Бондаренка у Мінську.