Ігор Уманський: мільярди з COVID-фонду привласнили шість компаній в рамках «Великого будівництва»

11:42, 14.11.2020
Ігор Уманський: мільярди з COVID-фонду привласнили шість компаній в рамках «Великого будівництва»

Володимир Зеленський постійно переймався скандальним проєктом "Велике будівництво" до інфікування коронавірусом. (Фото Офісу президента)

Колишній радник голови Офісу президента і колишній міністр фінансів Ігор Уманський закидає керівництву держави втрату адекватного сприйняття реальності, а також безпрецедентний рівень зростання корупції в контексті проєкту президента Зеленського «Велике будівництво».

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Уманський, який звільнився з Банкової напередодні, заявив у соцмережах і навів відповідні дані.

 

За його словами, гроші з Фонду боротьби з коронавірусом, виділені на будівництво доріг, привласнили шість компаній (такий собі дорожній картель), які постійно виграють тендери в рамках програми «Великого будівництва» Зеленського.

 

Загалом йдеться про 36 мільярдів гривень, наголошує Ігор Уманський.

 

«З початку "Великого будівництва" почались зміни у вимогах до тендерної документації. За дивним "збігом обставин" новим вимогам відповідає лише шість компаній - улюбленці "долі", або "картель", як їх називають колеги. Вигравати смачні тендери можуть лише вони. Але якщо придивитись - ці компанії не завжди будують дороги безпосередньо, а перепродають підряди субпідрядникам із дисконтом 30-40%», - наголошує ексрадник Єрмака.

 

За словами Уманського, 2020 рік запам’ятається українцям надовго не лише через "недолугу" боротьбу із пандемією, а через "безпрецедентний рівень зростання корупції та втрату владою адекватного сприйняття реальності". Прикладом останнього, на його думку, є саме програма "Велике будівництво".

 

Він пояснює, що якщо скласти всі тендери цієї «мерзенної шістки» та вирахувати всі "дисконти", сума на будівництво складами близько 36 мільярдів грн. Саме таку суму додатково виділили Укравтодору із Фонду боротьби із коронавірусом.

 

Колишній міністр фінансів також вважає, що таку ж протяжність доріг можна було б збудувати, не чіпаючи гроші, які були заплановані на боротьбу із пандемією. Водночас, вважає Уманський, "ковідний фонд" штучно витратили.

 

"Країна наближається до економічного армагедону", – підсумував колишній радник Єрмака.

 

Ексрадник Єрмака стверджує, що внаслідок зростання корупції бюджет на будівництво доріг збільшився втричі, і наступного року «перевищуватиме бюджет Міноборони й може зрівнятися з бюджетом на всю медичну систему».

 

 

«Тобто без цих «пустотливих ручок» можна було б збудувати ту саму протяжність доріг та (увага!) не чіпати «брудними ручками» ковідний фонд і не позбавляти ресурсу хворих людей та хвору економіку. Але є факт — ковідний фонд штучно витратили», — підкреслив пан Уманський.

 

За словами колишнього посадовця, Міжнародний валютний фонд вимагає аудиту як Фонду боротьби з коронавірусом, так і Укравтодору.

 

Пан Уманський не наводить при цьому жодних назв компаній або прізвищ.

 

Як повідомляла «УМ», в середині квітня 2020 року Верховна Рада створила Фонд боротьби з коронавірусом. За ці гроші планувалося забезпечити лікарні всім необхідним і компенсувати економічні втрати через карантин — допомогти безробітним і малозабезпеченим. Загалом у Фонд для боротьби з коронавірусом заклали майже 66 млрд грн.

 

Верховна Рада звільнила Ігоря Уманського з посади міністра фінансів 30 березня. Згодом його призначили позаштатним радником голови Офісу президента Андрія Єрмака.

 

12 листопада Уманський звільнився з Офісу президента через уведення «карантину вихідного дня».

 

До "Великого будівництва" Зеленського приписують і відбудову Черкаського драмтеатру, яка розпочалася за попередньої влади, а також реконструкцію заповідника "Гетьманська столиця", розпочату ще за президентства Ющенка.