Тихановська обіцяє амністію силовикам і народний трибунал для Лукашенка

10:56, 14.11.2020
Тихановська обіцяє амністію силовикам і народний трибунал для Лукашенка

Світлана Тихановська хоче, що саме народ Білорусі був гарантом закону.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська пообіцяла амністію силовикам за захоплення самопроголошеного президента Олександра Лукашенка і членів його терористичного угрупування. Вона також заявила про створення народного трибуналу, який збиратиме  докази злочинів режиму Лукашенка.

 

Як інформує Україна молода, про ці ініціативи пані Тихановська заявила у соцмережах.

 

«Наша країна остаточно перетворилася на місце злочину. Я заявляю, що Олександр Лукашенко і його поплічники – терористична організація, яка повинна відповісти за свої злочини», – заявила лідерка опозиції, яка наразі перебуває за кордоном.

 

Окремо для силовиків запускають програму "Рапорт", яка конфіденційно дасть можливість надсилати відео чи інші докази злочинних наказів режиму. Кожен, хто це зробить, під гарантію Тихановської може розраховувати на амністію або пом'якшення кримінальної відповідальності.

 

За її словами, активісти міжнародної робочої групи вже ведуть збір доказів злочинів режиму. Крім того, ведеться робота «із визнання Лукашенка і його пособників терористичною організацією».

 

Після того, як докази злочинів режиму будуть зібрані, опозиція планує влаштувати голосування за звинувачення підозрюваних.Зокрема, 20 грудня має відбутися марш із заявою «народного обвинувачення».

 

Як йдеться в повідомленні Тихановської, у цього плану є дві мети: «зупинити беззаконня і показати, що боятися повинні не протестувальники-білоруси, а ті, хто скоює злочини проти них».

 

«Минув час, коли можна просто вбивати людей з упевненістю, що за це нічого не буде. Минув час, коли «не до закону». З цього дня гарант закону – народ Білорусі», – наголосила Світлана Тихановська.

 

У свою чергу, Олександр Лукашенко в інтерв’ю з представниками російських, українських, молдовських і казахстанських ЗМІ заявив, що не використовуватиме сценарій транзиту влади.

 

«Ніяких наступників. Кого обере народ, так і буде», – сказав самопроголошений президент Білорусі. І додав, що не має наміру йти у відставку достроково.

 

Як повідомляла "УМ", тиждень тому в Білорусі затримали понад тисячу протестувальників під час Маршу народовладдя.