Справа Злочевського: податківцю Ільяшенку повідомили про підозру

15:54, 10.11.2020
Справа Злочевського: податківцю Ільяшенку повідомили про підозру

Податківцю вручили підозру через отримання 1 з 6 мільйонів доларів.

НАБУ та САП повідомили підозру ексзаступнику начальника Головного управління податкової у Києві Миколі Ільяшенку. Чоловік, ймовірно, причетний до справи рекордного хабара – 6 мільйонів доларів. Ільяшенка підозрюють у незаконному збагаченні.

 

Як інформує УМ, про це виданню "Слово і діло" повідомили співрозмовники в антикорупційних органах.

 

Податківцю вручили підозру через отримання 1 з 6 мільйонів доларів.


Нагадаємо, у червні керівництву НАБУ і САП намагалися дати хабар на суму 6 мільйонів доларів готівкою Мішок з мільйонами за закриття справи проти компанії Злочевського: кого затримали САП і НАБУ .

 

Гроші пропонували, аби антикорупційні органи закрили провадження про заволодіння рефінансуванням Нацбанку "Реал банком" олігарха Сергія Курченка.

 

Слідство припускає, що справу мали закрити в інтересах ексміністра екології Миколи Злочевського, який володіє фірмою Burisma. Правоохоронці вважають, Злочевський був організатором передачі грошей.

 

Вищий антикорупційний суд заочно взяв Злочевського під варту та дозволив стосовно нього проводити заочне розслідування.

 

Головних фігурантів, зокрема, Ільяшенка, а також директора з правових питань компанії Burisma Андрія Кічу затримали. Крім них, до справи причетна колишня працівниця ДПС Олена Мазурова.

 

До слова, від посади Ільяшенка відсторонили у червні.
 

Як повідомляла «УМ», люди Злочевського пропонували за закриття провадження 6 мільйонів доларів керівнику САП Назару Холодницькому та керівництву НАБУ, щоб їхній патрон міг повернутися в Україну до дня народження 14 червня і відсвяткувати.

 

Хабар у розмірі 6 млн доларів — це рекордна сума пропонованого хабаря в історії України. Ці кошти тепер поповнять бюджет України.

 

Микола Злочевський виїхав з України наприкінці 2014 року після того, як набув статусу підозрюваного у незаконному збагаченні. У січні 2015 року ГПУ оголосила його у розшук. Восени 2016 року з сайту МВС була знята інформаційно-статистична картка про розшук ексміністра. Інформація про припинення розшуку була внесена на підставі надісланої з Генпрокуратури постанови про скасування державного розшуку Злочевського.