Під будинком голови КС Тупицького сталися сутички між активістами та поліцією

15:55, 07.11.2020
Під будинком голови КС Тупицького сталися сутички між активістами та поліцією

Активісти також палили фаєри у Василькові, біля будинку голови Конституційного Суду.

Під будинком голови Конституційного суду Олександра Тупицького у Василькові сталися сутички між активістами та правоохоронцями.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє «РБК-Україна».

 

Штовханина сталася через те, що активістів не пропускають до будинку Тупицького. У суботу близько 30 автомобілів виїхали до міста Васильків, що розташоване за 20 кілометрів на південний захід від Києва. Це місто входить у «червону» зону карантину, де діє обмеження на масові заходи (не можна більше 20 осіб). Саме через це поліція не пропускає активістів.

 

Додамо, в Києві 7 листопада активісти влаштували автопробіг до будинку голови Конституційного Суду Олександра Тупицького. Сотні людей зібрались на стадіоні "Динамо", звідки й починався рух до Василькова.

 

Активісти проїхалися до Тупицького, аби вручити йому запрошення до Ростова особисто, пише 24 канал.

 

Автопробіг до голови КСУ Тупицького 7 листопада 2020: фото, відео

 

Організували подію "Автомайдан" і "Центр протидії корупції".

 

"Настав час проїхатися додому до голови КСУ Олександра Тупицького та передати запрошення до Ростова (й не тільки його) особисто. Якщо треба – підвезти його до кордону", – повідомили організатори.

 

В автопробігу "Тупицький – вали до Ростова" взяли участь близько 30 автомобілів. Деякі учасники акції прикріпили прапори до своїх автівок.

 

Серед тих, хто взяли участь в автопробігу, зокрема, голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін та адвокат Масі Найєм, журналіст Єгор Соболєв.

 

Поліція перекрила вулицю на під'їзді до будинку Тупицького. Відтак, рух учасників автопробігу був заблокований. Правоохоронці стали в 3 ряди і не пропускали ні автівок, ні людей.

 

 


Деякі учасники акції намагалися прориватися до будинку голови КСУ, однак це супроводжувалося сутичками з поліціянтами.

 


Активісти привезли до Василькова автомобілем інсталяцію шибениці. Згодом учасники акції повісили на неї дві кульки з надписами "яйця Тупицького".

 

акція протесту біля будинку голови ксу

 

Голова "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін наголосив, що активісти влаштували акцію протесту, адже нардепи під час парламентського тижня не спромоглися навіть на комітеті розглянути законопроєкт, який блокує роботу КСУ.

 

За його словами, минуло понад 10 днів від того, як КСУ перебрав на себе повноваження Верховної Ради, вийшов за межі повноважень і зніс частину антикорупційного законодавства.

 

"Шановні депутати, це ваша відповідальність, це ваша бездіяльність, що знову ми змушені досягати результату через вулицю", - прокоментував Віталій Шабунін.

 

 

Активісти залишили шибеницю біля будинку голови КСУ, як нагадування, що він має піти з посади якнайшвидше.

 

"І це нагадування депутатам, президенту, що вони мають зупинити Конституційний Суд України. Вони мають це зробити, але вже 5 днів нічого не роблять", - повідомила одна з організаторок акції.

 

Активісти також палили фаєри у Василькові, біля будинку голови Конституційного Суду. Акція супроводжувалася вигуками "Тупицький – до Ростова".

 

 

 

Як повідомляла УМ, під час закритого засідання 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд скасував статтю Кримінального кодексу про декларування. Суд визнав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування є неконституційною.

 

Такий позов подали народні депутати від ОПЗЖ і групи "За майбутнє".
 

У Європарламенті не підтримали таке рішення президента. Однак Зеленський наголосив, що це найбільш ліберальний шлях вирішення ситуації.

 

Народні депутати провалили голосування за суддів Конституційного Суду.

 

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України