Порошенко вимагає обирати суддів КСУ тільки після перевірки на доброчесність

14:36, 06.11.2020
Порошенко вимагає обирати суддів КСУ тільки після перевірки на доброчесність

За словами Петра Порошенка, зараз у парламенті дві кандидатури на посади суддів КСУ

П’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко закликав застосувати під час призначення нових суддів Конституційного Суду процедуру, яка була застосована під час конкурсу до Верховного Суду України


Як інформує УМ, Порошенко у Верховній Раді повідомив, що відповідний законопроєкт вже внесений до парламенту. На його переконання, це дозволить відновити довіру і до КСУ, і до України загалом.

 

«Я передусім хочу привітати весь зал, всю Верховну Раду України з дуже важливою перемогою. Адже ми не дали знищити Конституцію, не дали узурпувати владу, не дали без будь-яких конституційних повноважень пану Зеленському привести 100% своїх людей, зруйнувавши конституційну юрисдикцію, Конституційний Суд. Дуже важливо, що представники всіх фракцій, розуміючи важливість цієї позиції, об’єдналися і зберегли Україну. Я дякую вам за це», — сказав Порошенко з трибуни парламенту.

 

«Ми всі чули звернення Зеленського і монобільшості про те, що процедура призначення суддів КСУ буде кардинально змінена, змінена через залучення іноземних радників та Громадської ради доброчесності для того, щоб у нас був гарантований механізм відсіювання сумнівних особистостей, що прагнуть потрапити у КСУ», — наголосив Петро Порошенко.

 

«Зараз у парламенті дві кандидатури на посади суддів КСУ. Але у мене прохання конкурс скасувати, поставити закон, який сьогодні зареєстрований, на голосування, сформувати процедуру, завдяки якій ми зможемо залучити комісію з доброчесності до призначення суддів КСУ, і лише після цього повернутися до призначення, сподіваюся, цих гідних людей. Це допоможе їм бути в Конституційному Суді України нової якості», — переконаний п’ятий Президент.

 

«Європейська Солідарність» внесла до Верховної Ради Проєкт Закону України 4339 «Про внесення зміни до статті 12 Закону України „Про Конституційний Суд України“ (щодо вдосконалення конкурсних засад відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України)». Відповідно до законопроєкту, встановлювати відповідність кандидатів на посади суддів КСУ критеріям доброчесності мають члени Громадської ради міжнародних експертів, утвореної відповідно до Закону «Про Вищий антикорупційний суд».

 

Як повідомляла УМ, скандал трапився 27 жовтня 2020 року. Тоді Конституційний Суд України скасував антикорупційну реформу – ліквідував положення про кримінальну відповідальність за неправдиве декларування та скасував саме електронне декларування.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення суду може значно погіршити співпрацю з міжнародними партнерами. Він назвав рішення суду "спрямованим проти України". Президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про розпуск усіх суддів.
Камера-обманка! Захист від грабіжників!
 

Водночас голова парламенту Дмитро Разумков зареєстрував альтернативний законопроєкт. У ньому він пропонує відновити е-декларування, яке скасував Конституційний Суд.

 

Однак, нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський вніс на розгляд альтернативний документ

 

На ситуацію відреагували і в ЄС. Там заявили, що антикорупційна реформа є умовою надання фінансової допомоги та безвізу.