Олександр Тупицький не вбачає в законі про мову особливих проблем

16:16, 03.11.2020
Олександр Тупицький не вбачає в законі про мову особливих проблем

За словами Тупицького, є питання щодо мовних прав нацменшин

Очільник КС Олександр Тупицький заявив, що не може коментувати можливі рішення щодо закону про мову, але не вбачає в ньому особливих проблем. Питання викликають положення, пов'язані з національними меншинами. Закон про мову регулює використання української як державної.

 

Як інформує УМ, про це він сказав на брифінгу 3 листопада.

 

«Що стосується мови, я як суддя Конституційного суду, якщо я зараз скажу, яке буде рішення або як голосувалося за основу, то я повинен буду написати самовідвід і вийти із справи… Але я скажу одне, щоб люди почули: напевно, важко уявити, що у неконституційний спосіб Конституційний Суд буде проти народу України, а не буде старатися покращити питання національності, культури, мови українського народу. Для розуміння скажу: нема там особливих проблем», — заявив Тупицький.

 

Він додав, що є питання щодо мовних прав нацменшин, однак, за його словами, парламентарії «краще за нього» знають, що на черзі ухвалення ще одного закону, який взагалі має врегулювати це питання".

 

«Чому непокоїться ОПЗЖ? Тому, можливо, що той інший закон, який би врегулював ці питання, чомусь не ухвалюється. Ось і все, що відбувається навколо цього. Але сьогодні будь-яке рішення Конституційного Суду буде перекручене, викривлене і спричинить якийсь ажіотаж», — спрогнозував Тупицький.

 

Він зауважив, що вчора у ЗМІ вже була публікація щодо буцімто рішення КСУ стосовно конституційності закону про мову і вчора був зламаний сайт КСУ, «щоб ми не реагували на фейкову інформацію».

 

Водночас суддя запевнив, що у неконституційний спосіб Конституційний Суд не буде йти проти народу України. Натомість намагатиметься покращити питання національності, культури, мови українського народу. Також він поінформував, що вже почалися консультації з іноземними партнерами всередині країни, з парламентарями, з Офісом Президента.

 

"Я сподіваюсь, що ми врегулюємо це мовне питання дипломатичним шляхом, зробимо свої висновки та надалі… будемо проводити правові міжнародні експертизи", – констатував Тупицький.

 

Нагадаємо, перше засідання у цій справі відбулося 7 липня. Розгляд відбувається у формі усного провадження. Авторами подання є 51 нардеп. Це здебільшого ексрегіонали та депутати минулого скликання від "Опозиційного блоку".

 

На їхнє переконання, закон про мову обмежує права національних меншин в Україні, зокрема російської та є спрямованим на дискримінацію громадян за мовними ознаками. Це стосується і освіти.

 

Тому вони стверджують, що мовний закон не відповідає низці приписів Конституції України та порушує конституційні права та чинні свободи громадян.

 

А саме: право на використання і захист рідної мови, право на розвиток мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

 

За словами авторів, мовний закон ухвалено з порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення законів. І це начебто ставить під загрозу застосування такого невід’ємного елементу принципу верховенства права як принцип правової визначеності.

 

Розгляд цього питання наразі відбувається на тлі ситуації з фактичним скасуванням антикорупційного законодавства в Україні. Президент Володимир Зеленський заявив, що найбільш ліберальним виходом із ситуації є добровільна відставка суддів.


 

«Я вчора дзвонив парламентаріям і говорив, що жодних рішень не планувалося ухвалювати. Суд працював у плановому режимі. Щодо мови уже вчора опублікували, що ми вже ухвалили рішення, а воно ще тільки сьогодні стояло у порядку денному», — зазначив Тупицький.

 

Голова КСУ також поінформував, що сьогодні почалися консультації з іноземними партнерами всередині країни, з парламентаріями, з Офісом Президента

 

«Я сподіваюсь, що ми врегулюємо це (мовне питання. — ред.) дипломатичним шляхом, зробимо свої висновки і надалі… будемо проводити правові міжнародні експертизи», — спрогнозував голова КСУ.

 

Як повідомляла УМ, біля Конституційного Суду України, який сьогодні має розглянути закон про мову, проходить акція: "Зазіхаєте на мову? Вам дорога до Ростову!"