Очільник КСУ Олександр Тупицький не прийшов на допит у ДБР

11:53, 02.11.2020
Очільник КСУ Олександр Тупицький не прийшов на допит у ДБР

Раніше Тупицький заявив, що не прийде на допит і попросив "не дивуватися".

Державне бюро розслідувань 2 листопада викликало на допит главу Конституційного Суду Олександра Тупицького. Однак він не прийшов до ДБР.

 

Тупицького мали перевірити на участь у злочинній організації, скоєнні та приховуванні злочинів. Допит був запланований на 2 листопада 9:30, повідомили у пресслужбі ДБР.

 

Раніше Тупицький заявив, що не прийде на допит і попросив "не дивуватися".

 

"Прошу не дивуватися, коли я не з'явлюся на допит. Чому не з'явлюся? Фактично оприлюднена мені підозра. Який же я свідок після цього", - пояснив Олександр Тупицький.


Слідчі ДБР розслідують низку кримінальних проваджень, в яких перевіряють і голову Конституційного Суду України.

 

У Бюро відзначили також, що під час досудового розслідування вивчають вплив злочинної організації на діяльність господарських судів, винесення ними неправосудних рішень в інтересах наближених людей для незаконного відчуження майнових активів.

 

Олександр Тупицький - це голова Конституційного Суду, який нещодавно зі своїми колегами ухвалив скандальне рішення. Воно скасовує покарання за брехню в е-деклараціях.

 

Сам Тупицький є фахівцем у галузі правового забезпечення діяльності судів та судочинства, а також кандидатом наук з державного управління.

 

Розслідувачі "Схем" нещодавно з'ясували, що голова КСУ Тупицький не задекларував землю в Криму, власником якої став після анексії півострова.

 

27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також КСУ скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

 

В МЗС України вже попередили, що рішення КСУ завдало серйозного удару по відносинах України із Заходом. Зокрема, це стосується й питання безвізового режиму.

 

Опозиція у Раді розкритикувала Зеленського через законопроєкт, яким пропонується звільнити усіх суддів КСУ. 

 

Тоді як Тупицький хоче зустрітися з президентом, щоб врегулювати конституційну кризу.