КСУ своїм рішенням заблокував призначення переможців виборів – НАЗК

10:57, 29.10.2020
КСУ своїм рішенням заблокував призначення переможців виборів – НАЗК

Конституційний суд України скасував відповідальність за незаконне збагачення.

Нещодавно Констититуційний суд скасував відповідальність за недостовірне декларування й позбавив повноважень НАЗК. У Нацагентстві заявляють, що вони не зможуть провести перевірку, без якої неможливо призначити переможців виборів.

 

Мовиться про доступ Агентства до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади, заявили в НАЗК.

 

"Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. Конституційний суд фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів", - заявили в Національному агентстві.

 

В антикорупційному органі пояснюють, що призначення низки кандидатів на посади неможливе без проходження спеціальних перевірок. Мовиться зокрема про голів обласних, районних рад і їхніх заступників.

 

"Конституційний суд своїм рішенням не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування й усього державного апарату", – заявив керівник НАЗК Олександр Новіков.

 

Нагадаємо, на своєму закритому засіданні у вівторок, 27 жовтня, Конституційний суд України скасував відповідальність за незаконне збагачення.

 

Зокрема, ця стаття ККУ передбачає відповідальність у вигляді штрафу чи позбавлення волі за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

28 жовтня, о 19:00, Національне агентство з питань запобігання корупції на виконання рішення Конституційного Суду України закрило доступ до Реєстру декларацій.

 

Таким рішенням суд фактично скасував антикорупційну реформу й повністю позбавив повноважень цілий антикорупційний орган – Національне агентство з питань запобігання корупції.

 

Скаргу щодо цього подали люди з оточення олігархів Віктора Медведчука й Ігоря Коломойського – депутати ОПЗЖ і "За майбутнє".

 

У владі вже засудили рішення суду. В Офісі Президента України заявили, що коли антикорупційну реформу буде безповоротно скасовано, президент внесе в парламент новий законопроєкт. Володимир Зеленський використає своє право на законодавчу ініціативу, щоб відновити сталу та максимально ефективну роботу системи електронного декларування та невідворотність відповідальності за умисне порушення цих правил.

 

Натомість у самому суді заявили, що схвалили таке рішення "для самозахисту". За словами судді Ігоря Сліденка, це зробили для того, щоб захистити суддів від тиску з боку влади.

 

Водночас, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу заявив, що рішення Конституційного Суду щодо скасування статті про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення створює серйозну проблему для відносин України з міжнародними партнерами. Президент і уряд наразі шукають шляхи виходу із ситуації.

 

"Учорашнє рішення Конституційного Суду створює серйозну проблему, проблему не лише для внутрішнього розвитку України, але і для наших відносин з партнерами, які сприяли створенню антикорупційної інфраструктури в Україні", - сказав він.


Водночас Кулеба запевнив, що Президент і Кабмін, у тому числі МЗС, "абсолютно рішуче і принципово" налаштовані на подолання наслідків проблеми, створеної рішенням Конституційного Суду.

 

"Ви вже незабаром побачите конкретні кроки у цьому напрямку", - пообіцяв міністр.

 

За його словами, завдання МЗС у цій ситуації - спільно з нашими партнерами знайти оптимальні шляхи розв'язання створеної проблеми й забезпечити, щоб антикорупційна інфраструктура в Україні діяла належним чином.

 

"Ми будемо робити це не тому, що від нас це хтось просить ззовні. Ми робитимемо це тому, що боротьба з корупцією відповідає українським інтересам, інтересам українського народу, зміцненню добробуту українців та подальшого руху України шляхом європейської інтеграції", - підкреслив Кулеба.