Місцеві вибори: у соцмережах пропонують продаж та купівлю голосів

13:53, 25.10.2020
Місцеві вибори: у соцмережах пропонують продаж та купівлю голосів

Керівництво ДСНС, МВС і Нацполіції під час брифінгу щодо порушень на місцевих виборах.

Правоохоронці зафіксували канали у соціальних мережах, де пропонують продаж та купівлю голосів під час голосування на місцевих виборах 25 жовтня.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це заявив голова Національної поліції України Ігор Клименко під час спільного брифінгу з керівництвом МВС і ДСНС у неділю.

 

Зокрема, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий наголосив, що поліцейські мають негайно реагувати на будь-які порушення, пов’язанні з виборчим законодавством.

 

«Найголовніше – управління всім процесом, який відбувається в кожному регіоні. Це робота із ситуаційним центром, аналіз безпосередньої ситуації та реагування на всі повідомлення. Майже 140 тисяч правоохоронців заступили на виконання завдань на локаціях. Повністю розгорнута система управління ситуаційних центрів Нацполіції, Державної служби надзвичайних ситуацій, авіація. Дії всіх сил та засобів МВС координуються оперативним штабом, куди стікається інформація про проведення виборів», – сказав пан Яровий.

 

За його даними, наразі у день виборів вже зареєстровано 383 заяви та повідомлення про порушення, складено два адміністративні протоколи, відкрито 6 кримінальних проваджень.

 

Здебільшого правопорушення стосуються порушення ведення агітації, обмежень щодо ведення передвиборчої агітації тощо.

 

Голова Національної поліції України Ігор Клименко повідомив, що поліцейські взяли під охорону всі територіальні виборчі дільниці, приступили до служби без зауважень.

 

«Вже з 12 години ночі ми затримуємо автобуси, які їздять по регіонах, возять людей. Такі випадки є в Дніпропетровській області, в Києві. На даний момент затримали два автобуси з Луганської області, які заїхали Київ, – люди приїжджали голосувати. В Одеській області теж сьогодні звозили громадян для голосування за 400 гривень. Організатором був громадянин РФ, на даний момент він затриманий. Всі громадяни, які знаходилися в автобусі, дають покази», – сказав пан Клименко.

 

За його словами, поліцейські зафіксували канали у соціальних мережах, де пропонують продаж та купівлю голосів. Також наразі вже є кілька повідомлень від громадян про проведення опитувань.

 

«Ще раз хочу підкреслити – поліція поза політикою. І під час виборів забезпечує охорону публічного порядку та права та свободи наших громадян. Всі спроби незаконної агітації заборонено, всі спроби напруження обстановки мають відслідковуватися та одразу припинятися. Органи правопорядку діятимуть відповідно до закону», – наголосив глава Нацполіції.

 

Відповідаючи на питання про те, чи є скарги від українців на проведення самого опитування, Клименко сказав: "Так, вони починають надходити".

 

За словами Клименка, у поліцію Волинської області надійшла заява від громадян про незаконність проведення всенародного опитування, ініційованого Зеленським. Також інцидент зафіксований у Києві.

 

У Нацполіціі уточнили, що у заяві громадян, поданій в поліцію Волинської області, йдеться про неправомірність дій тих, хто проводить опитування, оскільки воно містить елементи агітації.

 

Що стосується інциденту з перевернутої урною з результатами опитування у Києві, то, як уточнили правоохоронці, чоловік підійшов до інтерв'юерів, вирвав з рук листочки, розкидав їх і пішов.

 

Тож Клименко закликав громадян дотримуватися правил особистої безпеки.

 

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін повідомив, наразі надзвичайних ситуацій або інших подій на об’єктах, які задіяні на виборах, не зафіксовано.

 

Як повідомляла "УМ", за даними громадянської мережі "Опора" загальна вартість опитування складе близько 103 мільйонів гривень.

 

В Україні 25 жовтня відбуваються місцеві вибори. Виборців закликають не забути взяти маску, власну ручку, а також паспорт. 
 
 
Зеленський із дружиною проголосували в Києві, але на питання щодо вартості так званого опитування президент чіткої відповіді не дав.
 
 
Спостерігачі і активісти фіксують в різних регіонах ганебне залучення до опитування Зеленського неповнолітніх дітей за 1 тисячу гривень.