Рух до НАТО: Зеленський підписав закон про розвідку

14:20, 21.10.2020
Рух до НАТО: Зеленський підписав закон про розвідку

Закон про розвідку є одним з проєктів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про розвідку", який Верховна Рада ухвалила 17 вересня 2020 року.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Офісу президента.

 

"Цей закон – не лише нові можливості та нові спроможності для розвідки, але й велика відповідальність для держави, яка потребує значного посилення стратегічної та оперативної складових розвіддіяльності, вдосконалення аналітичної роботи та якості отриманої інформації", – наголосив Володимир Зеленський.

 

Закон про розвідку є одним з проєктів, необхідних для євроатлантичної інтеграції України.

 

Його розробили з урахуванням досвіду регулювання діяльності розвідувальних органів у країнах ЄС та НАТО.

 

Закон визначає правові та організаційні засади функціонування розвідки, правовий статус і соціальні гарантії співробітників розвідувальних органів та порядок здійснення контролю за розвідкою.

 

Згідно з його положеннями, розвідувальними органами в Україні є розвідувальний орган Міністерства оборони України, Служба зовнішньої розвідки України та розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

 

Їхні основні завдання - своєчасне забезпечення розвідувальної інформації, сприяння реалізації національних інтересів України та протидія зовнішнім загрозам національній безпеці у визначених законом сферах.

 

Загальне керівництво розвідувальними органами здійснює президент України, а безпосереднє - їхні керівники, яких призначає та звільняє з посади президент. 

 

У законі розмежовано повноваження СБУ та інших розвідувальних органів. Саму Службу безпеки виключили з переліку розвідувальних органів і залишили як суб'єкт розвідувальної спільноти.

 

Також визначили функцію РНБО щодо координації і контролю діяльності органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони.

 

Розвідувальні органи в Україні: Служба зовнішньої розвідки України. Розвідувальний орган Міністерства оборони України. Розвідувальний орган Державної прикордонної служби.


Організаційну структуру розвідувальних органів повинен визначати президент, як і керувати ними загалом. Безпосередніх керівників розвідорганів також призначає та звільняє з посад глава держави.

 

Згідно з законом, заборонено перешкоджати роботі розвідувальних органів чи відмовляти їм у сприянні. За це загрожує штраф – від 15 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (255 – 340 гривень).