Джемілєв наполягає на призначенні уповноваженого президента України у справах кримських татар

16:50, 05.10.2020
Джемілєв наполягає на призначенні уповноваженого президента України у справах кримських татар

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв наполягає на призначенні уповноваженого президента у справах кримських татар.

 

Як інформує УМ, про це він сказав на брифінгу у Києві 5 жовтня.

 

«Дуже важлива взаємодія Меджлісу кримськотатарського народу з Офісом президента ... Необхідно відновити інститут уповноваженого з проблем кримськотатарського народу при президенті, який існував при п'ятому президентові, але зараз перестав існувати, або принаймні припинений. Ми в цьому питанні якийсь ясності не маємо. З одного боку, президент говорить, що чекає кандидатуру від нас, ми подали кандидатуру рік з гаком тому, але відповіді немає», – сказав Мустафа Джемілєв.

 

П’ятий президент України Петро Порошенко створив посаду Уповноваженого президента у справах кримськотатарського народу в серпні 2014 року. На цю посаду був призначений Джемілєв. 18 травня 2019 року Порошенко підписав указ про звільнення Джемілєва від цієї посади.

 

Президент України Володимир Зеленський під час пресмарафону 10 жовтня сказав, що чекає пропозицій від кримських татар щодо кандидатури на посаду уповноваженого у справах кримськотатарського народу.

 

Своєю чергою Джемілєв повідомив, що подав кандидатуру голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова на цю посаду ще в серпні 2019 року.

 

Як повідомляла УМ, адвокати та родичі ув’язнених в Росії та анексованому Криму українців не бачать прогресу у їхньому звільненні.

 

У травні 2020 року президент Володимир Зеленський пообіцяв кримським татарам підписати відповідні укази, згідно з якими два головних свята мусульман - Курбан-Байрам та Ураза-Байрам стануть державними святами в Україні.