Українських користувачів «ВКонтакте» візьмуть на облік

18:25, 25.09.2020
Українських користувачів «ВКонтакте» візьмуть на облік

У пресслужбі соцмережі відреагували на таку ініціативу РНБО:

Українські користувачі російської соцмережі «ВКонтакте», яка перебуває під санкціями, будуть на обліку.

 

Як інформує УМ, про це секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив на онлайн-конференції «Перспективи диджиталізації країни і ризики кібербезпеки».

 

«Хотів би звернути увагу на іншу річ — на користувачів, які користуються забороненим ресурсом [ВКонтакте]. Має бути відповідальність, навіщо вони це роблять і для чого. Зараз є система, яка починає працювати, і всі користувачі будуть на обліку. Якщо вони й далі будуть поширювати російський контент, вони будуть мати клопіт безпосередньо з Нацполіцією та силовими структурами», — зазначив Данілов.

 

 

 

Також на конференції був заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров, який погодився з тим, що має бути відповідальність користувачів, адже вони порушують законодавство.

 

Проксі-сервер відіграє роль посередника між компʼютером користувача і вебресурсом,  а Україна не встигає це відстежувати.

 

 

У пресслужбі соцмережі у коментарі «РБК» відреагували на таку ініціативу РНБО:

 

«Сподіваємося, що це перекручена інформація — і ні в одній країні світу у 21 столітті ніхто не буде карати людей за бажання залишатися на зв'язку з близькими. Ми виступаємо категорично проти переслідування людей за відвідування ними соціальних мереж, інформаційних ресурсів та поширення особистої думки».

 

Нагадаємо, 14 вересня 2020 року соцмережа «ВКонтакте» повідомила, що навчилася повністю обходити блокування в Україні. «Користуйтеся VK як і раніше, без жодних VPN. Ми покращили роботу проксі в мобільному додатку, тому зʼєднання тепер стабільніше», — зазначили тоді у соцмережі.

 

У відповідь на це в Міністерстві культури України наголосили, що вирішать цю проблему для подальшого блокування додатку.

 

Заборону на низку російських сервісів і сайтів запровадили у 2017 році. Рішенню РНБО від 28 квітня тоді надав чинності пʼятий президент Петро Порошенко.

 

14 травня президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі та інтернет-сервіси.