Путіна вдруге висунули на Нобелівську премію миру

13:25, 24.09.2020
Путіна вдруге висунули на Нобелівську премію миру

Путіна висували на Нобелівському премію миру і раніше – у 2013 роц

Володимира Путіна висунули на Нобелівську премію миру. Заявку у комітет премії відправив російський письменник Сергій Комков.

 

Як інформує УМ, про це повідомляють «РИА новости».


Речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи висунення Путіна, заявив, що на премію висувають «абсолютно різних людей».

 

«Це ініціатива тих, хто виступає з такою пропозицією. У цьому випадку це згаданий вами письменник. Є певна процедура розгляду номінантів. Якщо рішення буде прийнято, ну прекрасно. Чи не буде прийнято, теж нічого страшного. Важко ще щось більше сказати», — сказав Пєсков.

 

Путіна висували на Нобелівському премію миру і раніше – у 2013 році депутат Держдуми Йосип Кобзон і Міжнародна академія духовної єдності і співпраці народів. Тоді, на їх думку, він заслуговув цю нагороду за «активну участь у вирішенні сирійського конфлікту і спробі припинити військове вторгнення США до Сирії».

 

Раніше на Нобелівську премію миру висунули російського опозиційного політика Олексія Навального, якого отруїли речовиною з групи «Новачок».


Нобелівська премія миру щорічно з 1901-го присуджується людям і організаціям за видатний внесок у зміцнення миру. За задумом Альфреда Нобеля, її повинні були давати «тому, хто зробив вагомий внесок у згуртування народів, знищення рабства, зниження чисельності існуючих армій і сприяння мирним домовленостям». Від цих базових принципів згодом відійшли. Якихось чітких критеріїв присудження премії не існує. Висувати кандидатів на премію можуть члени парламентів і урядів, міжнародних судів, ректори університетів, люди і організації, нагороджені Нобелівською премією миру, а також члени Нобелівського комітету.

 

Як повідомляла УМ, Лукашенко, Путін, Трамп та українські науковці отримали Шнобелівську премію