В Білорусі затримали майже 500 протестувальників

16:14, 21.09.2020
В Білорусі затримали майже 500 протестувальників

Всього у неділю правоохоронці Білорусі зареєстрували 24 акції протесту,

Білоруські силовики 20 вересня на акціях протесту в Мінську затримали 266 людей та 176 – в інших містах. Більшу частину затриманих заарештували. Наразі вони очікують на суд. Всього у неділю правоохоронці Білорусі зареєстрували 24 акції протесту, в яких брали участь понад 100 тисяч людей.

 

Як інформує УМ, про це у телеграмі повідомила прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова.

 

"В процесі ходи учасники протесту хаотично пересувалися по проспектах і вулицях столиці (Мінська – ред). До них приєднувались додаткові групи людей. У піковий момент збору їх загальна кількість досягла 18 тисяч осіб. Близько 6 вечора в районі площі Перемоги несанкціонована акція завершилася", – розповіла прессекретарка МВС Білорусі.

 

Чемоданова також заявила, що в Бресті білоруські силовики застосували сльозогінний газ і випустили в повітря світло-шумову гранату, щоб запобігти агресії протестувальників.

 

Прессекретарка поскаржилась, що на учасників протесту не діють вмовляння, а за це "настає відповідальність".


Чемоданова зазначила, що білоруси виходять на протести разом з маленькими дітьми. Вона розповіла, що МВС неодноразово просило активістів такого не робити. Також Чемоданова засудила жінок-протестувальниць.

 

"Соромно дивитися на жінок-активісток, які оскаженіло і з захватом верещать серед собі подібних. Так і хочеться сказати: "Побережіть свої сили для сімей, а якщо таких немає – то для їх створення", - заявила Чемоданова.

 

Прессекретарка розповіла, що білоруски показали на протестах "нежіночу поведінку" – нестямно кричали, театрально били по автозаку і розгойдували його. За словами Чемоданової, жінки також чіплялись та висіли на силовиках.

 

Сексистські заяви від представників білоруської влади можна було почути й раніше. Зокрема членкиня Центральної комісії з виборів в Білорусі Лідія Єрмошина у 2010 році після виборів президента прокоментувала жінок-протестувальниць так: "Це не жінки. Справжні жінки сидять вдома і варять борщ".


Як повідомляла УМ, 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, на яких нібито переміг Олександр Лукашенко. Водночас за результатами незалежних екзитполів, президентом Білорусі стала головна опонентка Лукашенка Світлана Тихановська.

 

Відтак, обурені білоруси вийшли на мирні демонстрації. Білоруські правоохоронці з перших днів протестів влаштовували жорстокі розгони демонстрантів. ОМОНівці били мітингарів, застосовували проти них зброю, світло-шумові гранати та сльозогінний газ.

 

Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені. Понад 7 тисяч білорусів затримали.

 

Телеграм-канал Nexta опублікував дані тисячі співробітників МВС Білорусі, які ймовірно причетні до розгону протестів.

 

Напередодні, 19 вересня, під час традиційного Жіночого маршу в Мінську силовики затримали близько 400 громадян.

 

12 вересня у Мінську був украй брутально розігнаний Жіночий марш: силовики і невідомі у зеленому одязі та в балаклавах не соромилися застосовувати силу по відношенню до «слабкої статі».

 

Наступного дня, 13 вересня у Мінську затримали під час Маршу героїв понад 250 учасників.