Затори на кордонах: у Виступовичах черга з вантажівок, 600 молдаван не заїхали до Угорщини

14:13, 21.09.2020
Затори на кордонах: у Виступовичах черга з вантажівок, 600 молдаван не заїхали до Угорщини

Задля врегулювання ситуації у Виступовичах, туди відправили додаткових співробітників.

На українсько-білоруському кордоні ще 20 вересня виникла черга з вантажних автомобілів. У пункту пропуску Виступовичі досі ускладнено автомобільний рух.


Прикордонники обіцяють якомога швидше розібратись з проблемами з автомобільним рухом, повідомили у Державній прикордонній службі.

 

У Виступовичі прибув перший заступник голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко. Він доручив узгодити дії між прикордонниками та міграційною службою.

 

Через велику кількість габаритного транспорту, утворились перешкоди для пропуску бітумовозів в зону митного контролю.

 

Бітумовоз – це сучасний напівпричіп, який дозволяє перевозити небезпечні вантажі у рідкій формі. Мова йде про нафту, нагрітий бітум, мазут.

 

"Через обмежений термін придатності бітуму, Київська митниця доклала особливих зусиль, аби перевезення бітуму відбувалося без затримок. Але від опівночі 20 вересня митники змогли оформити лише 6 бітумовозів", – зазначили в Київській митниці.

 

Щоб хоч трохи врегулювати ситуацію у Виступовичах, туди відправили додаткових співробітників.


Сталося це через те, що закрили пункт пропуск Нові Яриловичі на іншій ділянці кордону. Тоді декілька сотень хасидів-паломників намагались потрапити в Україну попри закриття кордону.

 

Зазначимо, за добу на пункті Виступовичі можуть пропускати лише 120 транспортних засобів в обох напрямках на добу.

 

Водночас, 600 пасажирів з Молдови, які мали транзитом їхати до Чехії, на декілька днів застрягли на кордоні між Україною та Угорщиною після відмови угорської сторони впустити їх, пише "Європейська правда",посилаючисб на NewsMaker.

 

На 20 вересня, між кордонами країн залишалися заблокованими 12 автобусів з Молдови із близько 600 людей. Деякі простояли там вже декілька днів. TV8 повідомляло, що застряглі молдовани мали їхати через Угорщину транзитом, до Праги. Компанія-перевізник нібито сказала їм зачекати "ще 3-4 дні" для вирішення питання.

 

Нагадаємо, з 1 вересня Угорщина закрила свої кордони для іноземців, пояснюючи це загрозою "другої хвилі" коронавірусу, але з винятками для деяких категорій; також зберігся дозвіл на транзит. 

 

МЗС Молдови через своє посольство у Будапешті подало скаргу з цього приводу.

 

"Під час спілкування з представниками влади Угорщини у суботу й неділю мені повідомили, що кожен автобус розвернули з наданням офіційного документа, де зазначена причина недопуску на територію Угорщини - через відсутність супроводжуючих документів у компаній-перевізників", - повідомляє МЗС Молдови.

 

Якій компанії належать автобуси із застряглими пасажирами, наразі не повідомляється.

 

Як повідомяла УМ, Кабмін України прийняв рішення закрити пункт пропуску «Нові Яриловичі» на Чернігівщині, на кордоні з Білоруссю, через який паломники-хасиди намагаються в’їхати в Україну, попри заборону.