У Білорусі оприлюднили дані причетних до масових затримань силовиків

12:34, 20.09.2020
У Білорусі оприлюднили дані причетних до масових затримань силовиків

«Ніхто не залишиться анонімним навіть під балаклавою!», - саме таким є месидж до МВС Білорусі від опозиціонерів.

«Ніхто не залишиться анонімним навіть під балаклавою!», - саме таким є месидж до МВС Білорусі опозиційного білоруського телеграм-каналу Nexta, який оприлюднив дані 1003 співробітників силових відомств.

 

Як передає "Україна молода", усі ці «правопохоронці» причетні до масових затримань та силових розгонів на акціях протесту.

 

У МВС одразу відреагували на злив: погрожують покарати всіх причетних.

 

Зазначається, що дані про силовиків Nexta отримала від "кіберпартизанів". В оприлюдненій таблиці – імена співробітників, їх дні народження, місця служби та звання. Наскільки ця інформація є правдивою, точно невідомо.

 

Підписників закликали повідомляти про злочини конкретних людей зі списку. Також у соцмережах просять повідомляти, якщо у таблиці знайшли співробітника, який не причетний до затримань або вже не служить.

 

Прессекретарка МВС Білорусі Ольга Чемоданова заявила, що людей, причетних до зливу бази з правоохоронцями, вже шукають.

 

За її словами, у МВС є всі засоби та технології, які дозволять встановити і притягнути до відповідальності більшість винних у витоку даних.

 

Тим часом Nexta обіцяє продовжити масову публікацію даних, якщо затримання в Білорусі триватимуть.

 

Зауважимо, що напередодні, 19 вересня, під час традиційного Жіночого маршу в Мінську силовики затримали близько 400 громадян.

 

Правозахисники почали збирати дані про затриманих силовиками людей та їх місцезнаходження. Велику кількість затриманих відпустили з РУВС ввечері суботи після зняття відбитків пальців.

 

Як повідомляла "УМ", 12 вересня у Мінську був украй брутально розігнаний Жіночий марш: силовики і невідомі у зеленому одязі та в балаклавах не соромилися застосовувати силу по відношенню до «слабкої статі».

 

Наступного дня, 13 вересня у Мінську затримали під час Маршу героїв понад 250 учасників.