Всесвітній день прибирання: українці долучились до акції

17:28, 19.09.2020
Всесвітній день прибирання: українці долучились до акції

За даними Світового банку, люди щодня виробляють понад 2 мільярди тонн сміття

Сьогодні в Україні і світі проходить Всесвітній день прибирання. Всесвітній день прибирання (World Cleanup Day або WCD) — глобальна програма соціальних дій, спрямована на боротьбу з глобальною проблемою твердих відходів, включаючи проблему морського сміття.

 

Гасло цьогорічної акції - «Побачив? Прибери». Ним організатори закликають долучатись до прибирання вже сьогодні. Для цього потрібно обрати засмічене місце, сфотографувати його до та після прибирання та виставити світлини у соцмережах з хештегами #letsdoitukraine та #worldcleanupday. Зібране сміття потрібно донести до найближчого сміттєвого баку чи пункту прийому вторинної сировини.

 

У Києві, а також в низці міст України пройшла акція "Побачив - прибери!" до Всесвітнього дня прибирання World Cleanup Day, пише Укрінформ.


До акції у Києві, Львові, Харкові, Житомирі та інших містах долучилися як небайдужі громадяни, так і представники уряду, місцевої влади, дипломатичних місій в Україні.

 

Зокрема, в Києві акція прибирання пройшла в парку Муромець в Деснянському районі столиці. До неї долучилося більше сотні громадян, а також працівники Міністерства закордонних справ, серед яких і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, працівники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства молоді та спорту, Міністерства соціальної політики, Посол Естонії в Україні та представники низки інших іноземних дипломатичних установ.

 

"Я переконаний, що багато глобальних речей, таких як євроінтеграція, починаються з елементарного прибирання довкола себе. Адже йдеться не лише про чистоту, а про повагу до інших людей, повагу до природи, врешті-решт, повагу до самих себе. Давайте разом розвивати в Україні європейську культуру прибирання, чистоти та поваги до себе і оточуючих", - написав в Фейсбуці міністр закордонних справ Кулеба.

 

Крім Муромця, Київська міська державна адміністрація визначила 15 зелених зон для прибирання в різних районах, зокрема в Голосіївському парку, парках "Сирецький гай", "Осокорки", "Юність", "Кирилівській гай" та інших локаціях.

          До акції долучилося чимало львів'ян, а також міський голова Андрій Садовий

 

У Львові волонтери провели акцію з прибирання в районі популярного місця прогулянок - паркової зони Цитаделі.. Також активісти прибирають у Замарстинівському та Скнилівському парках, у Брюховицькому лісі та Сихівському лісопарку, розчищатимуть територію колишнього винзаводу на «Погулянці», проводять прибирання на Лисій горі та у сквері біля цирку.

 

Загалом до міжнародної акції «Всесвітній день прибирання – World Cleanup Day» долучилися в 24 регіонах України. В світі акція проходить у 180 країнах.

 

Ініціатори акції Всеукраїнський міжнародний рух Let’s do it Ukraine зазначили, що ідея Дня прибирання полягає в тому, щоб показати людям, як неправильне поводження з відходами впливає на оточуюче середовище та спонукати людей відповідально ставитися до питань екології, привернути їх увагу до питання поводження з відходами в Україні.

 

Акція відбувається за підтримки органів виконавчої влади, зокрема Міністерства молоді та спорту, Міністерства освіти і науки, Міністерства інфраструктури, Міністерства закордонних справ, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державного комітету телебачення та радіомовлення, а також органів місцевого самоврядування, громадських організацій, об’єднань, соціально відповідального бізнесу та медіа.

 

За даними Світового банку, люди щодня виробляють понад 2 мільярди тонн сміття, і переважна більшість відходів розкладається дуже довго. Зокрема, поліетилен - до 200 років, пластик – понад 500 років, а їх спалення призводить до викиду важких металів, що руйнують озоновий шар атмосфери. Ґрунтові води, омиваючи відходи, збирають у собі залізо, ртуть, цинк, свинець, барвники, пестициди, миючі засоби та інші хімікати.

 

Перший Всесвітній день прибирання відбувся 15 вересня 2018 року, об’єднавши 18 мільйонів людей з 157 країнах. Вже наступного року, 21 вересня 2019 року, цей День об’єднав понад 21,2 мільйона людей у 180 країнах.