У хасидів на кордоні виявили COVID-19: вони відмовились від госпіталізації

09:56, 18.09.2020
У хасидів на кордоні виявили COVID-19: вони відмовились від госпіталізації

Хворі хасиди відмовились від госпіталізації.

У 4 хасидів, які перебувають у пункті пропуску "Нові Яриловичі" на кордоні з Білоруссю, виявили коронавірус. Проте хворі відмовились від госпіталізації. Інфіковані коронавірусом хасиди залишаються на кордоні.

 

Як інформує УМ, про це розповіла голова чернігівської обласної організації товариства Червоного Хреста Оксана Мудра.

 

Вночі 17 вересня представники Червоного Хреста передали хасидам 60 пакетів засобів гігієни, 60 теплих ковдр та 60 літрів води. За словами Мудрої, саме такої кількості потребували хасиди. Крім цього, паломники отримали 4 тисячі пакетів їжі від єврейської громади Умані. Мудра розповіла, що євреї співали і танцювали, коли отримали передачу.



Щороку до України приїжджають тисячі хасидів для святкування Рош га-шана (єврейського Нового року – 24 канал). В Умані похований засновник брацлавського хасидизму раббі Нахман. Тож паломники вірять: якщо зустріти Рош га-Шана біля могили Нахмана, рік буде щасливим.

 

Попри заборону в'їзду, хасиди намагались потрапити в Україну через кордон з Білоруссю. Наразі у пунктах пропуску залишаються близько тисячі паломників.

 

З євреями вже розмовляв голова ДПСУ Сергій Дайнеко. Він намагався роз'яснити хасидам, чому вони не можуть в'їхати в Україну. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав хасидів поважати українське законодавство.

 

Як повідомляла УМ, Кабмін України прийняв рішення закрити пункт пропуску «Нові Яриловичі» на Чернігівщині, на кордоні з Білоруссю, через який паломники-хасиди намагаються в’їхати в Україну, попри заборону.

 

4 вересня півтори тисячі хасидів намагалися потрапити в Україну з Білорусі. На кордон прибув навіть голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко.

 

Лукашенко, який виконує обов’язки президента Білорусі, доручив уряду зв'язатися з Україною і домовитися про надання зеленого коридору для хасидів аж до Умані.