КСУ визнав неконституційним вплив президента на НАБУ

20:59, 16.09.2020
КСУ визнав неконституційним вплив президента на НАБУ

Рішення Конституційного суду щодо НАБУ не підлягає оскарженню.

Велика палата Конституційного Суду України розглянула справу за конституційним поданням 50 народних депутатів та визнала неконституційними окремі положення закону "Про Національне антикорупційне бюро України" у середу.

 

Фактично рішення КСУ позбавляє президента впливу на антикорупційне бюро.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це інформує пресслужба КСУ в середу.

 

За наслідками розгляду вказаної справи Конституційним Судом України ухвалено Рішення, яким окремі положення закону визнано такими, що не відповідають Конституції щодо наділення президента України повноваженнями:

 

утворювати НАБУ;

призначати на посаду та звільняти з посади директора;

визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади глави відомства;

визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ.

КСУ вказав, що Верховна Рада має невідкладно привести положення законодавства у відповідність до цього рішення.

 

Вказані положення про НАБУ втрачають чинність через три місяці з дня ухвалення рішення 16 вересня. Рішення Конституційного суду не підлягає оскарженню.

 

Це питання КС розглядав через подання групи народних депутатів, серед підписантів є такі парламентарі, як Юрій Бойко, Сергій Льовочкін, Юлія Льовочкіна, Рінат Кузьмін, Наталя Королевська, Ілля Кива, Нестор Шуфрич, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович, Антон Поляков.

 

Після рішення КС Верховна Рада має привести законодавство у відповідність до нього. Фактично це означає, що парламент має прописати нову процедуру призначення директора НАБУ, бо тепер це має робити не президент.

 

Як повідомляла «УМ», раніше Конституційний суд визнав неконституційним указ про призначення Артема Ситника директором НАБУ, оскільки п’ятий президент України Петро Порошенко перевищив свої повноваження, призначаючи Ситника.