Венедіктовій закидають маніпуляції щодо резонансних справ

18:14, 16.09.2020
Венедіктовій закидають маніпуляції щодо резонансних справ

Генпрокурорка Ірина Венедіктова послуговується маніпуляціями. (Фото Офісу генпрокурора)

НАБУ звинувачує генпрокурорку Ірину Венедіктову у маніпуляціях у справах Окружного адміністративного суду Києва та нардепа від «слуг» Олександра Юрченка, якому закидають корупцію.

 

Йдеться про виступ пані Венедіктової і відповіді на питання обранців щодо резонансних справ у Раді у вівторок, який проаналізували в НАБУ.

 

Як повідомляє «Україна молода», свою позицію щодо маніпуляцій генпрокурорки НАБУ оприлюднило у середу.

 

Зокрема в бюро навели кілька прикладів таких маніпуляцій, які стосувались справи Окружного адмінсуду, справи нардепа Олександра Юрченка та справи VAB Банку і його власника Олега Бахматюка.

 

Так, пані Венедіктова заявила, що не отримувала від НАБУ матеріалів справи щодо суддів Окружного адміністративного суду. Натомість у Бюро запевняють, що проєкти клопотань про відсторонення та надання дозволу на арешт направили до Офісу генпрокурора ще 23 липня 2020 року.

 

Оскільки звідти не було жодної реакції, документи направили повторно 31 липня. Також там наголосили, що про обставини справи розповідали і під час спільних нарад із Венедіктовою.

 

Що стосується справи про можливу корупцію нардепа від «Слуги народу» Олександра Юрченка, то Венедіктова заявила, що підстав для оголошення йому підозри немає, оскільки факт неправомірної вигоди не доведений. У НАБУ запевняють, що в матеріалах справи йдеться про те, що нардеп повідомив детективу під прикриттям, що умовою для внесення правок в законопроєкт є надання йому хабаря через посередника. Згодом він також підтвердив, що знає про отримання цього хабаря посередником.

 

Ще одним питанням стала справа VAB Банку та його власника Олега Бахматюка. У НАБУ повідомили, що спрямували до Офісу генпрокурора документи для клопотання про екстрадицію Бахматюка з Австрії, але Венедіктова заявила, що після скасування постанови про закриття цієї справи «далі – тиша».

 

Як повідомляла «УМ», 17 липня НАБУ представило запис розмов очільника суду Павла Вовка і суддів ОАСК. Того ж дня працівники НАБУ провели обшуки в суді, після чого Вовку, його заступнику Євгену Аблову та кільком суддям повідомили про підозру у «створенні злочинної організації та захопленні влади».

 

Щодо хабаря для «слуги» Юрченка, за неофіційними даними, Банкова чинить неабиякий тиск на генпрокурорку в цьому питанні, бо президенту Зеленському (поінформованому в обставини справи) такий негатив щодо партії «Слуга народу» перед місцевими виборами не потрібен. Утім НАБУ не відступає і наводить нові докази корумпованості «слуги».