Роковини вбивства Гонгадзе: в Києві відкриють меморіальну дошку і покажуть фільм

14:42, 15.09.2020
Роковини вбивства Гонгадзе: в Києві відкриють меморіальну дошку і покажуть фільм

16-17 вересня минає 20 років із дня зникнення та вбивства журналіста.

З нагоди 20-х роковин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе в Києві відбудуться пам’ятні заходи. 16 вересня відкриють меморіальну дошку, присвячену Гії, а 17 вересня відбудеться прем’єра фільму щодо розслідування вбивства Гонгадзе.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє видання “Українська правда“, засноване Георгієм Гонгадзе.

 

Меморіальну дошку Герою України Георгію Гонгадзе встановлять на фасаді Національної спілки журналістів України. Її урочисте відкриття відбудеться 16 вересня о 12:00 за адресою: вул. Хрещатик, 27-а.

 

Виготовлення дошки ініціювала Київська міська рада. Спроєктував її скульптор Василь Маркуш (робота погоджена з родиною журналіста, зокрема із вдовою Мирославою Гонгадзе).

 

Також “УП” запрошує переглянути фільм “Суспільного ТБ” “Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди”. Його прем’єра відбудеться 17 вересня о 19:30 в літньому театрі “Мушля” (вул. Паркова, 3).

 

16-17 вересня минає 20 років із дня зникнення та вбивства журналіста.

 

“Хоча виконавці вбивства засуджені, але за 20 років офіційне слідство так і не встановило замовника, і в колег Гії Гонгадзе залишаються запитання. У фільмі Максима Камєнева, Наталі Гуменюк та Анни Цигими їх ставлять і відповідають на них відомі журналісти, які займалися справою Гонгадзе, а також близькі й друзі Георгія”, – зазначає видання.

 

У стрічці про “справу Гонгадзе” говорять Олена Притула, Євген Глібовицький, Лаврентій Малазонія, Олег Єльцов, Юлія Мостова, Сергій Рахманін, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олексій Степура, Валерій Калниш, Севгіль Мусаєва, Коба Аланія, Мирослава Гонгадзе.

 

Показ фільму відбудеться в умовах дотримання карантинних норм: глядачі мають бути у масках і тримати необхідну дистанцію. Вхід вільний.

 

Нагадаємо, торік засуджений за вбивство Гонгадзе генерал Пукач просив суд замінити йому довічне ув’язнення на 15 років тюрми.

 

Як повідомляла УМ, Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили його тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. У 2009 році в Київській області знайшли рештки черепа, які, за заявою Генпрокуратури, належали Гонгадзе.

 

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними в убивстві Гонгадзе трьох експрацівників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України – Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на термін від 12 до 13 років.

 

Крім того, у січні 2013 року суд засудив до довічного ув’язнення колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача за вбивство журналіста. 10 січня 2018 засудженому за вбивство Гонгадзе Пукачу переглянули термін за «законом Савченко».

 

Поховали тіло вбитого журналіста 22 березня 2016 року в Києві. Замовники вбивства досі не встановлені.