Нобелівський лауреат Алексієвич просить ООН захистити журналістів у Білорусі

14:02, 11.09.2020
Нобелівський лауреат Алексієвич просить ООН захистити журналістів у Білорусі

Нобелівський лауреат Алексієвич просить ООН захистити журналістів Білорусі

Лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич звернулася до Генеральної асамблеї ООН з проханням направити до Білорусі місію спостерігачів.

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на звернення Алексієвич у п'ятницю. 

 

У своєму зверненні вона попросила направити  місію спостерігачів для, щоб свідчити про зловживання стосовно журналістів.

 

До звернення також приєдналися голова Білоруської асоціації журналістів Андрій Бастунець і генеральний секретар організації "Репортери без кордонів" Крістоф Делуар, які також закликали Організацію з безпеки й співробітництва в Європі включити свободу друку як пріоритет у свою пропозицію про посередництво у врегулюванні кризи.

 

"Ми закликаємо країни СНД обумовити головування Білорусі в цій організації, яке визначене на 2021 рік, припиненням насильства щодо ЗМІ", - йдеться у зверненні.

 

Наголошується, що в кінці серпня Міністерство закордонних справ Білорусі позбавило акредитації 17 журналістів іноземних ЗМІ, які працюють в Білорусі. Шестеро журналістів, затриманих на початку вересня в Мінську під час висвітлення несанкціонованої акції протесту, були визнані винними в участі в ній і засуджені до арешту на три доби кожний.

 

Світлана Алєксєвіч єдина представниця Координаційної ради опозиції, яка лишається на волі у Білорусі. Усі інші члени перебувають за гратами або ж виїхали з країни

 

Як повідомляла «УМ», раніше прикордонники і силовики Білорусі не змогли видворити з країни опозиціонерку, членкиню Координаційної ради Марію Колеснікову, оскільки вона порвала свій паспорт на кордоні з Україною.

 

30 серпня білоруси привітали Лукашенка "з днищем" у день його 66-річчя: акція протесту зібрала більше 200 тисяч учасників.